ОЛЕКСАНДР МОРОЗ ВЗЯВ УЧАСТЬ У РОБОТІ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ “ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ — НОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАБУДОВНИКІВ”

Під час роботи Круглого столу, організованого Конфедерацією будівельників України, забудовники та експерти ринку нерухомості обговорювали як новий податок на нерухомість вплине на будівельну галузь та ринок житла України.
На думку президента міжнародної Федерації нерухомості FIABCI Олександра Бондаренко новий податок на нерухомість не виконує жодних функцій, які передбачаються податковими статтями.
«Це податок не на нерухомість, а на житлову площу. І це – нонсенс!  Дві функції повинен виконувати цей податок наповнювати бюджет і контролювати (перерозподіляти) ринок нерухомості. Але першу функцію цей податок вже не виконує. Тому що ці надходження прописані по радянській системі – оподатковуються квадратні метри, але потрібно обкладати не квадратні метри, а їх вартість. Тому що є різниця, де житлова площа в селі, а де в Кончі-Заспі. У першому випадку – житлова площа буде коштувати копійки», – зазначив Бондаренко.
Провідні фахівці галузі вважають, що попри те, що будь-який податок лягає на собівартість одного квадратного метра, до суттєвого збільшення його вартості він не призведе.
У той же час, представники забудовників стурбовані недосконалістю цієї податкової норми. Вони вважають, що з метою стимулювання будівництва доцільно було б внести зміни в Податковий кодекс, якими звільнити забудовника від сплати податку на житлові та нежитлові приміщення, які будуються з метою їх подальшого продажу.
Вікторія Бірюченко, директор аудиторської фірми «М.Т.Д. Аудит» наводить свої розрахунки. З одного боку нове податкове навантаження становитиме близько 0,08% собівартості будівництва. Але, на сьогоднішній день на ринку нерухомості 30—50% квартир не продається до моменту введення об’єкта в експлуатацію. І забудовник змушений оформляти на себе право власності.
«Але ж забудовник в цих квартирах не проживає, а значить квартири, що не продалися належать до категорії «товар», а платити податок повинні ті, хто, маючи право власності, живе у квартирі або здає її».
В іншому випадку, оскільки у Податковому кодексу передбачено, що податок сплачується на об’єкти житлової нерухомості з дня виникнення права власності на такий об’єкт, забудовники можуть навмисно затягувати введення будинків в експлуатацію.
Ще одне питання, яке не в повній мірі освітлено в діючій редакцій статті 265 Податкового кодексу, це невизначеність, як здійснюється оподаткування такого об’єкту житлової нерухомості як багатоквартирний житловий будинок у випадку, коли частина квартир належить різним приватним особам, а частина квартир — забудовнику. Що вважати у цьому випадку об’єктом оподаткування — будинок або квартиру, та з якого моменту виникає це розмежування.
На думку начальника відділу Департаменту оподаткування юридичних осіб Міндоходів Вікторії Попової, податок на нерухомість повинен стимулювати забудовників реалізовувати квартири до моменту здачі об’єкта в експлуатацію.
Однак, представники будівельних компаній зауважили, що інвестувати у будинок, що лише зводиться, ризикне не кожен громадянин, бо довіра інвестора до забудовників була підірвана після скандальних афер “Еліта-Центру”. За даними соцопитування, інвестор довіряє свої кошти лише компаніям з бездоганною репутацією.

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ ВЗЯВ УЧАСТЬ У РОБОТІ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ “ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ — НОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАБУДОВНИКІВ”

“На прикладі нашої компанії, – зазначає віце-президент ПАТ “ХК “Київміськбуд” Олександр Мороз, – можу сказати, що більше 80% квартир у нас реалізуються на етапі спорудження житла. Оскільки цей податок буде сплачуватися забудовником лише за вже побудовані, але не реалізовані квартири, ми розуміємо, що до великого фінансового навантаження новий податок не призведе, але реально оцінити реалізацію цієї статті Податкового кодексу можна буде тільки в наступному році. Тому що ніхто ще із забудовників чітко не розуміє даного механізму оподаткування нерухомості”.
Результатом роботи Круглого столу стало рішення щодо створення робочої групи по опрацюванню пропозицій стосовно внесення змін в Податковий кодекс . В свою чергу, податківці, що брали участь у роботі Круглого столу, заявили, що відкриті до співпраці та діалогу, й готові до обговорення пропозицій щодо зміни бази оподаткування та надання певних пільг забудовникам.