ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

   Чи є перспективи у державних житлових програм? Провідні фахівці будівельної галузі в який раз зібралися за круглим столом, щоб обговорити переваги і визначити ризики соціальних програм, спрямованих на забезпечення громадян України доступним житлом.

Поки що цифри невисокі, і за прогнозами глави Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рисухіна, в цьому році учасниками державних житлових програм стануть близько 6 тис. сімей. З початку року укладено 80 договорів в рамках програми здешевленої іпотеки, ще 370 договорів перебувають в роботі. В цілому в поточному році на цю програму передбачено виділити з державного бюджету 300 млн. грн. Надійшли і перші 10 млн. грн. з 90 млн., що закладені в державний бюджет для погашення позик громадянам за програмою «Доступне житло 30х70». Виділені перші 18 млн. грн. на програму молодіжного житлового кредитування.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

Зацікавленість громадян державними житловими програмами зростає. Як зазначив Віце-президент ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олександр Мороз, тільки за останній місяць співробітники Холдингової компанії проконсультували більше 100 потенційних учасників програми здешевлення вартості іпотечних кредитів. Зарезервовано 30 квартир і підписано 2 договори. У цьому році під державні програми «Київміськбуд» запланував виділити близько 250 квартир. «Але якщо попит і цікавість до програм будуть рости, – зазначив О.Мороз, – будуть і додаткові пропозиції по об’єктах холдингової компанії».

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

Разом з тим, відзначають експерти, високими залишаються і ризики. Ціна житла, навіть за доступними програмами, по кишені далеко не кожному українцю. А тому найбільш активно державні житлові програми працюють тільки в Києві і Київській області, де рівень заробітків вище, ніж в регіонах. «Жителі найбільших регіональних центрів, не кажучи вже про жителів сіл та селищ, які потребують поліпшення житлових умов, – зазначив Віце-президент ПАТ« ХК «Київміськбуд» Олександр Мороз, – фактично не в змозі брати іпотечні кредити, не дозволяє низька платоспроможність. Органи місцевої влади також не беруть активну участь у реалізації таких програм».

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

З думкою Віце-президента «Київміськбуду» згоден і глава Державної іпотечної установи Валентин Рибачук. «Щоб знизити собівартість будівництва, потрібно щоб підключалися до участі в програмах муніципалітети, – вважає Валентин Рибачук, – саме місцева влада повинна виділяти землю під забудову і фінансувати підведення інженерних мереж. Це дозволило б здешевити монтажно-будівельні роботи приблизно на 30%.»
Над оптимізацією вартості квадратного метра активно працює і Конфедерація будівельників України. За словами голови ради директорів КБУ Олександра Ротова, кожна область і кожне місто має свій бюджет, фінансові можливості у людей різні, на відміну від цін на житло, які, в середньому по Україні, практично однакові.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

За даними, які озвучив віце-президент Конфедерації будівельників України Ігор Лисов, тільки 50% українців забезпечені житлом. Менше за всіх володіють власними квадратними метрами молоді сім’ї. Поліпшити ситуацію на ринку нерухомості, вважає він, допомогло б соціальне, муніципальне житло. Такі квартири – невеликого метражу, виділялися б молодим сім’ям, або тим, хто потребує житла, на кілька років без права приватизації. Це дозволило б їм зібрати капітал, що дозволяє сплатити перший внесок і, з часом, створило б дохідний фонд для міста. «Тільки зараз, – зазначив Ігор Лисов, – на квартирній черзі перебуває близько 1 200 000 громадян, а коли буде повністю сформований державний реєстр, ці цифри виявляться значно вищими. Адже багато хто навіть не намагаються стати на квартоблік, не бачать перспектив». Між тим, зазначив він, можливості будівельної галузі України дозволяють вже у цьому році забезпечити житлом в рамках державних програм не тільки 6 тис., а понад 30 тис. сімей.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко відзначив, що соціальні квартири без права приватизації стали б дійсно підтримкою для тих, хто змушений тулитися в квартирах з родичами або орендувати житло. Однак, люди бояться брати іпотечні кредити. Стримуючим фактором багато в чому є нестабільність валюти, до якої так чи інакше «прив’язана» українська гривня. «Може бути, теоретично, перетікання грошей з приватного сектора в будівництво, але тільки за умови стабільного долара», – відзначає експерт.
Також, на його думку, потрібно активніше переймати позитивний досвід у більш успішних у вирішенні «квартирного питання» країн. Наприклад, сьогодні ставка по іпотечних кредитах у Росії становить 12%. І Уряд північного сусіда розглядає можливість знизити її до 7%. «Навіть якщо банківська ставка становитиме 10%, – зазначив аналітик, – це дозволить багатьом сім’ям безбоязно брати іпотечний кредит».

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

Відсутність заощаджень у громадян називає основним стримуючим чинником розвитку державних іпотечних програм віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников. На його думку, у населення “на руках” знаходиться від 60 до 80 мільярдів доларів. Разом із коштами, що зберігаються на депозитах, це становить близько 800 млрд. грн. У перерахунку на одну людину ці цифри не здаються такими вже великими, в середньому – 4 тис. доларів або 38,9 тис. грн.. Тому, будівництво соціального житла без права приватизації – вихід зі сьогоднішньої ситуації, – так само вважає експерт.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

У свою чергу заступник голови правління «Укргазбанку» Олена Дмитрієва вважає, що показники житлового кредитування на сьогодні невисокі з двох причин: вартість житла і високі процентні ставки. І якщо держава не може вплинути на вартість будівельно-монтажних робіт, то рефінансувати процентні ставки цілком може. Але, щоб люди повірили в чіткий графік погашення державою обіцяної частки, потрібні саме державні гарантії. Вона також зазначила, що аналіз соціального статусу позичальників, що звернулися в банк, показав, що більша частина – це вчителі, лікарі, державні службовці, тобто саме та категорія населення, на яку ці програми і були спрямовані.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.

Не так оптимістично бачить ситуацію з державними програмами виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матіяш. Однак він також вважає, що ці програми «можуть бути флагманом» масового іпотечного кредитування, якщо буде чітко налагоджений механізм повернення банкам відсотків за іпотечними кредитами та можливість розміщувати кошти в цінних паперах.
В цілому, всі учасники Круглого столу були єдині в одному – державні програми дійсно можуть вирішити український квартирне питання. До жовтня, за словами голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рисухіна, завершиться формування єдиного державного реєстру, що дозволить повною мірою бачити реальну картину потреб населення в житлі і, відповідно, розробляти і впроваджувати ті програми, які зможуть ці потреби задовольнити.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ТА ЗДЕШЕВЛЕНА ІПОТЕКА.