НЕРУХОМІСТЬ ОЦІНЮЮТЬ ПО-НОВОМУ.

З 1 лютого 2014 року оцінку нерухомого майна мають право проводити лише фахівці, які пройшли спеціальне навчання та отримали сертифікацію ФДМУ. Таких на сьогоднішній день в Україні менше 500.

Правила набули чинності ще в листопаді минулого року, але протягом трьох місяців діяв так званий перехідний період, що дозволяв використовувати документи старого зразку. Раніше на ринку української нерухомості працювали майже 10 тисяч оцінювачів. Сьогодні сертифікованих фахівців менше 500. Втім, на думку голови Фонду держмайна Олександра Рябченка, це аж ніяк не вплине на терміни оцінювання об’єкта нерухомості, зате зможе унеможливити вплив на його вартість  так званого «людського фактору».

http://www.spfu.gov.ua/spfu.gov.ua/default.aspx#

НЕРУХОМІСТЬ ОЦІНЮЮТЬ ПО-НОВОМУ.

Відтепер, щоб провести оцінку житла перед продажем, потрібно на сайті Фонду держмайна у розділі «Суб’єкти оціночної діяльності» обрати компанію, яка виконує необхідний вид оцінки, а саме нерухоме майно, і за вказаними телефонами домовитися про зустріч із спеціалістом.

НЕРУХОМІСТЬ ОЦІНЮЮТЬ ПО-НОВОМУ.

НЕРУХОМІСТЬ ОЦІНЮЮТЬ ПО-НОВОМУ.

http://www.spfu.gov.ua/_layouts/SPFUSiteDefinition/RegisterSOD.aspx

НЕРУХОМІСТЬ ОЦІНЮЮТЬ ПО-НОВОМУ.

Або просто на сайті заповнити анкету, в якій детально описати місце розташування і стан будинку, інфраструктуру мікрорайону (вказавши переваги і недоліки), характеристику  транспортної розв’язки, якість ремонту в квартирі і багато іншого. Якщо оцінювач не виїздитиме на об’єкт, а робитиме висновки дистанційно, варто додати якомога більше фотографій квартири, будинку та району. Адже, на оцінку житла впливають навіть такі фактори, як тип будинку (цегляний або панельний) наявність поруч упорядкованого парку, промислової зони чи пустиря.

Після того як людина заповнює анкету, фахівець переносить дані в комп’ютер, який і визначає ціну. Податки сплачуються саме із суми, яку встановить машина. Єдине, що гальмує процес оцінювання житла і оформлення документації – бюрократичні зволікання. З урахуванням того, що проведена оцінка нерухомості повинна бути схвалена в Києві і зафіксована в реєстрі Фонду держмайна, вся процедура займає від 10 до 14 днів. Втім, очільник установи налаштований оптимістично. З часом, вважає Олександр Рябченко, машина робитиме розрахунки за тиждень, а в майбутньому і за три дні. Оцінка житла, що здійснюється для продажу або обміну, є дійсною протягом півроку і зберігається в реєстрі ФДМУ протягом року. Пізніше – архівується. Програму, що оцінює майно, розробив Український інститут управління якістю в оціночній діяльності.

Питанням термінів оцінки житла переймаються й у ПАТ «ХК «Київміськбуд». Ще у серпні 2013 року на зустрічі колективу компанії з керівництвом  КМДА піднімалося питання щодо негативних прогнозів фахівців нерухомості стосовно нововведень. Однак була озвучена інформація про тимчасове відтермінування дії нових положень та виказане сподівання, що за цей термін часу вдасться суттєво збільшити кількість сертифікованих фахівців із оцінки нерухомого майна. Втім, цифри говорять самі за себе. Тому, на думку директора департаменту підготовки правовстановлюючих документів ПАТ «ХК «Київміськбуд» Сергія Вивдюка, можливе відчутне зменшення кількості укладених правочинів, принаймні, на найближчі півроку.