ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ВІД НАЙБІЛЬШОГО СТОЛИЧНОГО ЗАБУДОВНИКА – ЦЕ РЕАЛЬНИЙ ШЛЯХ ВИРІШЕННЯ ЖИТЛОВИХ ПРОБЛЕМ».

Уряд не збирається згортати програму «Доступне житло». Віце-прем’єр міністр України Олександр Вілкул  пообіцяв наприкінці січня озвучити заходи щодо її активнішого впровадження.  Нині фахівці галузі з’ясовують причини, через які українці не поспішають купувати «доступні квадрати».  За весь минулий рік , згідно даних Мінрегіону України, разом по житлових програмах було профінансовано придбання 4789 квартир. Цифри скромні, як на багаторічну напругу  на ринку житла. Аналітики стверджують, серед причин, які гальмують президентську ініціативу, на першому місці відмова банків у отриманні громадянами кредитів.  На другому – відсутність у забудовників квартир, які б відповідали визначеним програмою умовам. Як працювали державні ініціативи у 2012 році і на яких умовах людина сьогодні може придбати «доступне житло» у найбільшого столичного забудовника, розповів віце-президент ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олександр Мороз.

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ВІД НАЙБІЛЬШОГО СТОЛИЧНОГО ЗАБУДОВНИКА – ЦЕ РЕАЛЬНИЙ ШЛЯХ ВИРІШЕННЯ ЖИТЛОВИХ ПРОБЛЕМ».–  Холдингова компанія бере участь у  програмі: «Доступне житло 70 на 30»  та «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян», або як її назвали в народі «Трьохвідсотковий кредит». Загальні умови участі громадян у цих програмах  визначені державою та затверджені постановами Кабінету Міністрів України. Ми керуємося нормативними документами. Інформацію про умови реалізації цих програм можна знайти на сайті  Мінрегіону, Іпотечного центру в м. Києві та Київської області та на сайті «Київміськбуду». Більше того, кожен громадянин може завітати до нашого відділу супроводження реалізації державних програм, до нашого представника в Іпотечному центрі і отримати детальну фахову консультацію. Представники компанії покажуть будинки, в яких є квартири, що відповідають умовам участі у програмах, прорахують можливості громадянина  і вже тоді можна приймати остаточне рішення щодо купівлі квартири.
На сьогоднішній день зазначені  програми користуються великим попитом у населення: і «Доступне житло 70 на 30», за умовами якої  громадянин  сплачує 70% вартості квартири, а держава компенсує 30%,  і «Здешевлення вартості іпотечних кредитів», за  якої людина має право оформити кредит на купівлю квартири строком до 15 років  під 16% річних  з частковою  державною  компенсацією 13% річних. Відтак,  річна ставка за таким кредитом буде 3%. Як  показує практика реалізації програм, ефективніше діє програма «Здешевлення вартості іпотечних кредитів». Її умови  більш лояльні до учасників, наприклад, відсутня необхідність перебування на квартирній черзі, як то в програмі “Доступне житло 70х30”. Основаними  документами для придбання квартири за цією програмою є наявність довідки про склад сім’ї (Форма № 3) та довідки про заробітну плату.
В ході реалізації програми  неодноразово на користь учасників вносилися зміни до постанови Кабміну, яка регламентує умови її дії. На сьогоднішній день громадяни можуть придбати квартиру за фінансовими можливостями, враховуючи склад сім’ї. Якщо у вас родина, скажімо з 5 осіб, то ви реально можете придбати квартиру площею 100 м2 залучивши кредитні кошти з частковою компенсацією під 3% річних.  Розрахунок буде проводитись на основі Вашого сукупного доходу, та нормативної кількості квадратних метрів на кожного  члена родини.
Квартири під, так званий, “Трьохвідсотковий кредит”  наша компанія  пропонує в багатьох  об’єктах,  виходячи з проектних площ, які на сьогоднішній день є. Ці об’єкти запроектовані ще в докризовий період, тому здебільшого вони великі за метражем. Нині «Київміськбуд», орієнтуючись на потребу громадян,  ставить задачу архітектурним майстерням  проектувати квартири, які були б комфортними, зручними і в той же час із раціональною площею. Холдингова компанія разом з місцевими органами влади  працює над новими  цікавими проектами як для інвестора, так і для забудовника. Левова частка квартир буде спрямована на державні програми по забезпеченню населення доступним житлом. Місцева влада  бере на себе фінансування прокладання інженерних мереж. Це дасть можливість зменшити вартість квадратного метра.
Придбання житла – це найкращий спосіб інвестування в Україні. І як показує статистика з кожним роком кількість тих, хто таким чином зберігає свої кошти, тільки збільшується. Можна втратити в чомусь , а от квартира нікуди не дінеться. Доступне житло від найбільшого столичного забудовника – це реальний шлях вирішення житлових проблем. Буде розвиватися будівництво – буде розвиватися й економіка країни. Адже відомо, що там, де працюють будівельники, працюють ще 20-25 суміжників. А значить, створюються нові робочі місця, виплачується заробітна плата, сплачуються податки, реалізують інвестиційні проекти.  Тому будь-яка державна програма, будь-яка ініціатива уряду спрямована на розвиток будівельної галузі, буде успішною і для забудовників, і для населення.