ЕКСПЕРТИ «КИЇВМІСЬКБУДУ» РОЗПОВІЛИ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ У БУДІВНИЦТВІ, ЗАПЛАНОВАНІ КОАЛІЦІЙНОЮ УГОДОЮ

  21 листопада керівники 5 політичних партій парафували коаліційну угоду. У документі, серед іншого, прописані нові правила для учасників будівельної галузі, що мають значно спростити життя забудовникам.

Однією з перших пропозицій, виписаних в угоді, є запровадження до 2016 року зонування територій, яке передбачає детальне планування земельних ділянок та їх цільове призначення.

       За словами Віце-президента ПАТ «ХК «Київміськбуд» Василя Дудурича, запровадження зонінгу дозволить компаніям-забудовникам значно оптимізувати інвестиційні ризики.

ЕКСПЕРТИ «КИЇВМІСЬКБУДУ» РОЗПОВІЛИ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ У БУДІВНИЦТВІ, ЗАПЛАНОВАНІ КОАЛІЦІЙНОЮ УГОДОЮ

«Зонування територій це великий плюс, адже воно дає забудовнику-інвестору можливість чіткіше розуміти, де і що можна збудувати. Наприклад, на певній території є земельна ділянка під житлову забудову. Якщо на ній є зонінг, і він показує, що тут буде житло, тут паркінг, тут ще щось, то ми чітко розуміємо, що будівництво тут буде вигідним, і можна подавати відповідні документи на виділення землі», – прокоментував Василь Дудурич.

Наступним пунктом щодо функціонування будівельної галузі експерти виписали удосконалення процедури приєднання до мереж суб’єктів природних монополій, тобто підключення тепла, води, електроенергії та газу до новобудов.

Зараз процедура відбувається наступним чином: забудовник звертається до відповідної структури з проханням приєднати певний об’єкт до води, електроенергії чи тепла. У відповідь отримує технічні умови, на основі яких розробляє проект та кошторисну документацію, які знову йдуть на погодження та подальше виконання до тієї ж структури.

«Вони проводять тендер, заключають договір та починають проводити роботи нашим коштом. При цьому ми не маємо абсолютно ніякого впливу, аби пришвидшити ці роботи. Таким чином,  вчасна здача об’єкту в експлуатацію може бути під загрозою, – зазначив Василь Дудурич. – На мою думку, було б дуже добре, якби по тій же воді-каналізації, газу, ми укладали договір щодо вартості сталої одиниці (кубу води або газу, наприклад). І тоді ми могли б розрахувати, що будинок на 50 квартир, це стільки-то кубів води, і виходить точна сума сплати за зовнішні мережі. Тобто якщо у цьому питанні будуть якісь зміни, зрушення чи вдосконалення, буде просто чудово».

Окрім цього, коаліційна угода регламентує дозвіл на надання забудовникам права на будівництво автономних систем інженерного забезпечення та введення прозорої процедури набуття права власності на об’єкти незавершеного будівництва. Позитивним зрушенням обіцяє стати і спрощення бюрократичних процедур – обіцяють скоротити термін видачі дозвільних документів.

ЕКСПЕРТИ «КИЇВМІСЬКБУДУ» РОЗПОВІЛИ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ У БУДІВНИЦТВІ, ЗАПЛАНОВАНІ КОАЛІЦІЙНОЮ УГОДОЮ

«Зараз, відповідно до чинного законодавства, це займає 10 днів. Але фактично ми і місяць можемо отримувати дозволи. Встановлення вичерпного переліку для повернення – це буде чудове нововведення, адже не рідко буває так, що ми документи подали, нам їх повернули назад, і іноді навіть ми не розуміємо чому. Буває, що є несуттєві помилки, які можна виправити і у процесі отримання дозволів, але ж процедура така, що рівно 10 днів на один розгляд. І якщо відповідь негативна, знову докладаєш якийсь папірець, подаєш по новому і ще 10 днів чекаєш. Скоротити б перегляд цих документів до 5 днів і проблем би менше було. Тобто будь-які нововведення, які регламентуватимуть чіткість та швидкість надання дозволів ми вітаємо», – прокоментував Головний інженер ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олег Регіда.

Найбільш актуальне питання, лад в якому обіцяють навести політики нового скликання – земельне. Тут також планують спростити процедури та скоротити строки оформлення прав користування землею.

Сьогодні земельна ділянка, що знаходиться у комунальній власності, відводиться у два етапи: перший – надання дозволів територіальною громадою в особі Київради на розробку проекту землеустрою, другий – затвердження проекту землеустрою, та власне передача земельної ділянки у користування.

ЕКСПЕРТИ «КИЇВМІСЬКБУДУ» РОЗПОВІЛИ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ У БУДІВНИЦТВІ, ЗАПЛАНОВАНІ КОАЛІЦІЙНОЮ УГОДОЮ

«На сьогодні процедура отримання землі є доволі бюрократичною, м’яко кажучи. До того ж, ні одна інстанція не витримує прописаних законодавством термінів розгляду та узгодження, усе затягується набагато довше.  Тобто якщо ці процедури дійсно буде спрощено та скоротять їх терміни, нам реально буде набагато легше», – зазначив директор Департаменту землевідведення ПАТ «ХК «Київміськбуд» Валерій Залужний.

Тож сподіваємось, що прописані у коаліційній угоді позиції щодо вдосконалення роботи будівельників будуть реалізовані на практиці, і дійсно сприятимуть розвитку галузі.  Адже будівництво є не лише однією із економіко утворюючих сфер, але і дає змогу працювати людям та наповнювати бюджет: де працює один будівельник, там трудяться ще 5 суміжників.