ЕКСПЕРТИ ПРО ТЕ, ЧОМУ РОСТИМЕ ЦІНА ЗА «КВАДРАТ» У НОВОБУДОВІ

       Тенденція на зростання цін первинного ринку житлової нерухомості спостерігається не тільки по оголошеннях забудовників, а й за державними даними. Так, в наказі Мінрегіону від 26.07.2016 опосередкована вартість квадратного метра житла в Києві склала 10 081 гривень, а вже в наказі від 09.08.2017, який вступив в силу з 1 січня поточного року і діє до виходу наступного наказу, ціна за метр зросла до 14 340 гривень. Портал про нерухомість Domik.ua зібрав думки експертів про фактори, що впливають на подорожчання квадратного метра житла, що будується в Києві.

ЕКСПЕРТИ ПРО ТЕ, ЧОМУ РОСТИМЕ ЦІНА ЗА «КВАДРАТ» У НОВОБУДОВІ

       Київміськбуд.

       Купівельний попит населення сильно прив’язаний до курсу долара. І хоча ми всі розрахунки ведемо виключно в гривні, тому що ми українська компанія, але коливання валют значною мірою сприяє збільшенню попиту. Зростає вартість всього – матеріалів, комплектуючих, палива, енергоносіїв, оплати праці. Наприклад, всі будматеріали подорожчали на 30%, їх вартість зростає щомісяця. Крім подорожчання будматеріалів, зросла середня зарплата у будівельників. Це теж дає свій поштовх до підвищення ціни на кв.м.

       У цілому на сьогоднішній день собівартість будівництва збільшилася відсотків на 25%. Квадратний метр виріс в ціні на 25%. І така тенденція збережеться і надалі, принаймні, чинників, які свідчать про зворотне, поки не спостерігається.

       Ціни на кв.м ростуть постійно, будь-які зміни, як в політиці, так і в економіці відразу ж відбиваються на вартості нерухомості. Зростанню цін також сприяє великий попит у населення на своє житло, така у нас національна особливість – хоч маленька, але квартира повинна бути своя. Ну і хиткість гривні по відношенню до долара, тому що більшість людей, як і раніше, зберігає свої заощадження саме в валюті.

       Більше думок читайте в матеріалі: Почему будет расти цена за квадратный метр в новостройках: мнение экспертов.