ОЛЕНА БАСАНЬКО: ІНВЕСТОР СЬОГОДНІ «ГОЛОСУЄ» ГРИВНЕЮ ЗА НЕВЕЛИКИЙ МЕТРАЖ

иректор Департаменту реалізації нерухомості про те, чому українці роблять ставку на малий метраж квартир

На ринку нерухомості в останні роки спостерігається тенденція до зменшення площі квартир. Якщо раніше особливою популярністю користувалася однокімнатна квартира під 60 квадратів, а «трьошка» – від ста квадратних метрів, то сьогодні інвестор вибирає житло значно менших розмірів. На первинному ринку з’явилися квартири загальною площею 19-25 кв.м, і вони користуються особливою популярністю в українців. Чи надовго ця тенденція і які подальші перспективи ринку – в коментарі директора Департаменту реалізації нерухомості ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олени Басанько.

ОЛЕНА БАСАНЬКО: ІНВЕСТОР СЬОГОДНІ «ГОЛОСУЄ» ГРИВНЕЮ ЗА НЕВЕЛИКИЙ МЕТРАЖ

 

         Як змінювалася площа квартир за останні три роки? На скільки скоротилися площі одно-дво- і трикімнатних квартир?

Площа квартир змінювалася в сторону зменшення. Це, в першу чергу, обумовлено економічною ситуацією в країні. Площі скоротилися приблизно на третину, скажімо, однокімнатні квартири площею 60 кв.м вже мало кому цікаві.

         У зв’язку з чим відбувається зменшення площ квартир?

Доходи громадян, висока комунальна плата і нестабільна економіка спровокували попит на малий метр. Забудовнику важливо реалізувати побудовані квартири, тому йому доводиться враховувати побажання інвестора, як і його можливості. Навіть більше, можливості інвестора враховувати потрібно в першу чергу. Можна побудувати багато красивого житла, але його ніхто не зможе купити.

         Хто формує попит?

Інвестор, який «голосує» гривнею. При цьому, потрібно враховувати і той факт, що дуже багато людей вкладали в житло протягом цих двох років, коли ситуація з валютними коливаннями змінювалася чи не кожен день, і потрібно було просто «рятувати» свої заощадження. А більш надійного сейфа, ніж нерухомість, у нас в країні поки немає. Головне, вибрати правильного і надійного забудовника. Ситуація в банківській сфері досі вельми хистка, а великі будівельні компанії зводять нові будинки як і раніше. І це завдяки інвесторам, які довірили їм свої гроші. «Київміськбуд», до речі, навіть придумав програму заохочення, завдяки якій інвестор може отримати дохід із вкладених в квартиру грошей. Або отримати готове житло, за вибором. Так, забудовнику доводиться йти на такі кроки, заохочувати інвестора і цим стимулювати його зберігати гроші в квадратних метрах.

ОЛЕНА БАСАНЬКО: ІНВЕСТОР СЬОГОДНІ «ГОЛОСУЄ» ГРИВНЕЮ ЗА НЕВЕЛИКИЙ МЕТРАЖ

 

          (найменша 1-кімнатна квартира у ЖК по вул. Обухівській, 135-А)

 Поява на ринку квартир площею 18 кв.м. Це межа чи площа і далі буде знижуватися? І якою може бути мінімальна площа майбутніх квартир?

Сподіваємося, що такі малометражки – це все-таки межа. Хоча історія наша знає, що іноді в такому метражі примудряються жити кілька покоління. На думку наших фахівців, найкомфортніший метраж для невеликої квартири – 35 кв.м для 1-кімнатної, 50 кв.м для «двушки», 70 кв.м – для квартири на три кімнати. У маленькій квартирі, де кімната 7-9 метрів, можна переночувати, але жити в таких умовах все-таки не комфортно.

 Чи з’явилися пропозиції, яких раніше не було на ринку або частка якогось сегмента стала рости? Наприклад, квартири-студії з однією і двома спальними кімнатами, гостинки (малогаборітние квартири площею менше 20 кв.м)?

Квартири-студії зараз досить поширений варіант житла, який користується попитом. Так, деякі забудовники зараз будують квартири загальною площею близько 20 кв.м. Малюки від «Київміськбуду» побільше будуть, 26-30 кв.м. На такому метражі навряд чи можна розмістити дві спальні, зазвичай в таких квартирах кімната-кухня суміщені.

ОЛЕНА БАСАНЬКО: ІНВЕСТОР СЬОГОДНІ «ГОЛОСУЄ» ГРИВНЕЮ ЗА НЕВЕЛИКИЙ МЕТРАЖ

 

         (1-кімнатна квартира у ЖК на перехресті вул. Замоквецької і Новомостицької)

      Ви плануєте в своїх проектах продовжувати зниження площі квартир? Як така ситуація позначиться на ринку нерухомості в майбутньому? Чи не утвориться дефіцит комфортного житла за площею?

На кількох об’єктах, які вже побудовані і які ще будуються, у нас є цілі секції малометражного житла, і так, воно користується попитом у інвесторів. Часто це перша квартира для молодої сім’ї, або для студента, або для самотньої людини. Тому, якщо і далі такі квартири будуть користуватися підвищеним попитом, забудовник буде враховувати побажання інвестора.

Але важливо розуміти й інше. Багатоквартирний будинок будується на десятиліття. Значить, в перспективі такого житла стане дуже багато. А ми всі сподіваємося, що ситуація і в країні, і в економіці все-таки буде змінюватися в позитивну сторону. Відчувши себе фінансово більш впевнено, люди почнуть перебиратися в квартири з більшим метражем, а малометражне житло може стати вибором або зовсім малозабезпечених громадян, або притулком для певного прошарку суспільства. Як правило, в таких районах зростає криміногенна ситуація. Психологи можуть більш грамотно пояснити чому. Тому, наша компанія, наприклад, планує невеликі квартири поряд із квартирами середнього і великого метражу, де в будинку будуть жити люди різного соціального та фінансового стану.