ОЛЕНА БАСАНЬКО: КУПУЮЧИ КВАРТИРУ, ПЕРЕВІР ЗАБУДОВНИКА

Директор департаменту реалізації нерухомості Олена Басанько розповіла, на що варто звертати увагу інвестору при укладанні договору із забудовниками

Найчастіше оформлення угоди про купівлю відбувається ще на стадії будівництва, тобто між покупцем і компанією-забудовником укладається договір про пайове будівництво. Тому, щоб відповісти на питання як купити квартиру в новобудові треба визначити параметри, які повинні бути враховані у цьому питанні.

ОЛЕНА БАСАНЬКО: КУПУЮЧИ КВАРТИРУ, ПЕРЕВІР ЗАБУДОВНИКА

   Олена Басанько – директор Департаменту реалізації нерухомості  ПАТ “ХК “Київміськбуд”

Квартира у новобудові – це ще споруджуваний об’єкт, який ще не зданий в експлуатацію. Щоб не стати жертвою обману від недобросовісних забудовників, варто перед тим, як вкласти кошти в омріяну оселю, перевірити надійність компанії, яка зводить житло, і законність проведення будівельно-монтажних робіт. Кілька простих кроків не тільки дозволять вам вигідно і надійно інвестувати власні заощадження, а й убезпечать у подальшому від ризику так і не отримати омріяну квартиру.

Сьогодні на первинному ринку нерухомості працює багато будівельних компаній. Одні мають за плечима багатолітню історію, інші тільки з’явилися. До останніх, звичайно, інвестори придивляються уважніше через брак інформації. Однак, інколи люди потрапляють у великі неприємності, купуючись на обіцянки забудовника. Тому пропоную кілька пунктів, які інвестор повинен вивчити, перед тим, як відвідає відділ продажу компанії, що зводить житло.

  • Вивчіть ділову репутацію забудовника. Скільки об’єктів знаходиться у роботі, і, головне, скільки будинків ця компанія вже ввела в експлуатацію. Чи немає, часом, у забудовника довгобудів чи заморожених об’єктів.
  •  Запросіть установчі документи – устав компанії, свідоцтво про державну реєстрацію, ліцензію, яка дає право на зведення цього об’єкту і зверніть увагу на термін її дії.
  • Перевірте дозвіл на будівництво і документи, що підтверджують права забудовника на земельну ділянку (свідоцтво про право власності або договір оренди), зверніть увагу на цільове призначення землі. До речі, цю інформацію можна дізнатися на сайті Київської міської державної адміністрації: http://monitor.mkk.kga.gov.ua/. Самочинне будівництво виділено зліва на сайті червоним кольором. Зеленим позначені об’єкти, які зводяться законно. Жовтим – ті новобудови, статус яких достеменно невідомий.
  • Поцікавтесь інформацією про сам об’єкт. Чи розпочалось вже освоєння земельної ділянки, якими темпами просуваються роботи, чи насправді заявлена навколо інфраструктура відповідає рекламному оголошенню.
  • Перед тим, як підписати угоду із забудовником, уважно вивчіть умови договору. У ньому повинні бути прописані: характеристика об’єкта нерухомості, терміни закінчення будівництва і передачі його покупцю, вартість об’єкту і умови сплати.
  • Обов’язково зверніть увагу на весь об’єм прав і зобов’язань забудовника, його відповідальність, у тому числі і штрафні санкції за порушення зобов’язань.
  • Договір повинен бути укладений у письмовій формі і мати державну реєстрацію.
  • Термін закінчення будівництва вказується в договорі. На практиці він майже завжди продовжується, іноді і не раз, але, причини можуть бути цілком об’єктивними. Щоб бути в цьому впевненим, треба завжди запитувати причину продовження, стежити за процесом будівництва, якщо виникнуть побоювання — зіставляти інформацію, отриману від забудовника, з інформацією, запитаною в держорганах.
  • Звичайно, далеко не кожен в змозі розібратися з тонкощами, прописаними в проектній документації та договорі, тому найкращим рішенням стане звернення до професіоналів, які знають все про те, як вибрати забудовника.

ОЛЕНА БАСАНЬКО: КУПУЮЧИ КВАРТИРУ, ПЕРЕВІР ЗАБУДОВНИКА

Також, хочу звернути увагу на те, що окрім всього вищезазначеного, покупець повинен знати, як вибрати квартиру в новобудові і які фактори необхідно брати до уваги. Звичайно, багато що залежить від суми, якою володіє інвестор, але загальні правила все одно існують. Пропоную знову розібратися з цим питанням по пунктам.

  • Наскільки зручним для вас є розташування споруджуваного житлового комплексу та інфраструктура району.
  • Чи далеко від об’єкту транспортні зупинки і станції метро.
  • Ступінь озеленення прилеглої до багатоповерхового будинку території.
  • Наскільки продуманим і зручним є планування квартири.
  • Чи використовує забудовник сучасні високотехнологічні будівельні матеріали і технології.
  • Наскільки якісна чорнова обробка.
  • Чи продумане ефективне розташування мереж інженерних комунікацій.
  • Окремим пунктом можна зазначити відповідність застосовуваних технологій та інфраструктури будинку із заявленим класом (економ, бізнес або преміум).

ОЛЕНА БАСАНЬКО: КУПУЮЧИ КВАРТИРУ, ПЕРЕВІР ЗАБУДОВНИКА

Крім перерахованих вище критеріїв, кожен інвестор має власні. Необхідно чітко визначитися зі своїми власними уявленнями про майбутню квартиру і тоді відповіді на питання як вибрати квартиру в новобудові стануть очевидними. Ну а наші менеджери відділу продажу завжди готові підказати і вибрати найкращий варіант саме для вас.

ОЛЕНА БАСАНЬКО: КУПУЮЧИ КВАРТИРУ, ПЕРЕВІР ЗАБУДОВНИКА

Сьогодні «Київміськбуд» реалізує житло у більш як півсотні об’єктах нерухомості, а велика історія компанії підтверджує наше незмінне гасло: ми завжди добудовуємо до кінця, навіть якщо це буває важко і маже неможливо у економічних реаліях. І ще, хотілось би підкреслити, що у «Київміськбуді» цінують інвесторів. За показниками минулого року обсяг залучених інвестицій нашою компанією склав 3,3 млрд. грн., 90% з них – кошти населення. Тому наш інвестор – це найдорожче, що у нас є. Ну і звичайно ж наші будівельники, люди, які щоденно з року в рік зводять нове житло.