«ГРУЗИНСЬКИЙ ПРОРИВ» ПОКЛАДУТЬ В ОСНОВУ РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

    Систему обіцяють спростити та зробити прозорою. 

Грузинські реформи відомі усьому світові. В країні вдалось побороти корупцію, налагодити ефективну роботу органів державної влади, максимально спростити доступ громадян до послуг. Українську систему реєстрації нерухомого майна реформуватимуть саме за грузинським принципом. Для обговорення процесу за круглим столом зібрались провідні експерти, пообіцявши на останок зробити реєстрацію в Україні простою та не корумпованою.

За словами екс-керівника реєстраційної служби Грузії Георгія Вашадзе, зараз в Україні розпочався лише перший етап реформи, спрямований на спрощення реєстраційних процедур.

«ГРУЗИНСЬКИЙ ПРОРИВ» ПОКЛАДУТЬ В ОСНОВУ РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

«Це усього лише початок реформи, які ми започаткували спільно з Держреєстром та Мінюстом. Це нелегка реформа, і ми маємо розуміти, що була велика корупційна складова, тож  на сьогодні ми не можемо сказати, що усі проблеми вичерпано. Це усього лише проект, який показує, що можна працювати по-іншому: не брати хабарів, реєструвати нерухомість, не створюючи при цьому черг, тобто працювати нормально. Перший етап реформи закінчиться тоді, коли реєстрація нерухомості буде такою ж легкою, як і купівля хліба. Тоді ми і зможемо сказати, що реформа відбулась», – сказав він.

«Люди у всій України мають відчувати, що держава змінюється, реформується. У подальшому ми також будемо співпрацювати з Держреєстром, Мінюстом, є дуже великий пакет підготованих законів,  які в тому числі передбачають самофінансування системи, це і зарплати, і бонуси, аби у співробітників не було бажання брати чогось лишнього. Менеджмент Мінюсту і ДРСУ зараз реально змінює систему, аби працювати було простіше та легше», – запевнив Георгій Вашадзе.

Він також зазначив, що одним із показників реального впровадження реформи є рейтинг Doing business, у якому Грузія сьогодні посідає перше місце.

«Але ми будемо раді, якщо перше місце посяде Україна, а ми в свою чергу перейдемо на друге. Це буде результатом нового покоління реформ, адже ми не повторюємо того, що робили у Грузії, а впроваджуємо нове покоління реформ. Це трудомістка робота, але головне, що сьогодні є згода та рішення», – зазначив Георгій Вашадзе.

Таких результатів грузинська система реєстрації змогла досягти завдяки принципу відкритості. Саме його і поклали в основу українських реформ.

«У Грузії існує чудова система, за допомогою якої суспільство може контролювати процес реєстрації. Головний принцип – будь-хто може дістати будь-яку інформацію щодо того, що відбувається із поданою на реєстрацію заявою, на якому вона етапі, як відбувається процедура.

В Україні також разом з Мінюстом була розроблена нова концепція, основним аспектом якої є публічність інформації. Другий принцип, закладений у концепції, – це відкритість реєстраційної системи для приватного сектору, коли він може бути учасником процедури реєстраційних послуг», – розповів екс-заступник міністра юстиції Грузії Джаба Ебаноідзе.

Ефективна робота у боротьбі з корупцією та спрощення реєстрації прав на нерухомість – про такі принципи роботи Державної реєстраційної служби України розповіла Голова установи Ганна Онищенко.

«ГРУЗИНСЬКИЙ ПРОРИВ» ПОКЛАДУТЬ В ОСНОВУ РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

«Протягом багатьох років існувала своєрідна «тарифна сітка» хабарів щодо реєстрації нерухомості. Наразі, ми доклали максимальних зусиль, щоб повернути систему оплати за послуги з реєстрації нерухомості», – підкреслила Ганна Онищенко.

Нещодавно у Центрі надання адмінпослуг  відкрили спеціальне «вікно» для забудовників, які займають 25% у загальному обсязі реєстраційних процедур. Експерти стверджують, що завдяки цій новації за останні місяці понад 5 тисяч квартир були зареєстровані, а черга забудовників на реєстрацію ліквідована.

« Із 4,5 тисяч реєстраційних дій за цей місяць, майже тисяча – це забудовники. З цією метою і був створений спеціальний підрозділ на базі міського дозвільного центру  на Дніпровський набережній, 19-Б, де спеціальні працівники приймають, оформляють і видають документи забудовників. Черга на сьогоднішній день дійсно відсутня. Процес реєстрації йде безперебійний, з 9 до18 фактично без перерви, люди готові приймати як юридичних осіб, так і фізичних. За останній місяць було прийнято понад тисячу матеріалів від забудовників, з них половина – це наш «Київміськбуд», який не зменшує темпи та будує житло для людей», – зазначив у своїй доповіді начальник столичної реєстраційної служби Андрій Янчук.

 Президент Конфедерації будівельників Лев Парцхаладзе підтвердив, що останнім часом діяльність забудовників у контексті реєстрації прав на нерухомість дійсно спростилась.

«Зараз будівельники забули про тарифікацію і корупційна складова майже відсутня. Це велика заслуга керівництва Міністерства юстиції та Укрдержреєстру, співпраці держави, громадських організацій та бізнесу», – сказав Лев Парцхаладзе.

У «Київміськбуді» у реформу вірять, і сподіваються на її запровадження у найкоротші терміни. Головне – аби вистачило кваліфікованих фахівців.

«ГРУЗИНСЬКИЙ ПРОРИВ» ПОКЛАДУТЬ В ОСНОВУ РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

«Якщо наші спеціалісти зможуть втілити в життя ті реформи, які озвучив Вашадзе, то звичайно, що це значно полегшить життя забудовників. Реєстрацію можна буде робити з офісу, тоді, коли інвестор прийшов і прямо в офісі у нашого спеціаліста це робить. Тобто спеціаліст сканує, відправляє у реєстраційну службу, там спеціаліст приймає рішення, реєструє, а наш фахівець людині видає документи. Якщо до цього ми дійдемо, то  – так. Але на заваді такому хорошому нововведенню  може стати фаховий рівень спеціалістів. На сьогоднішній день в Україні немає таких навчальних закладів, на жаль, які б готували таких спеціалістів», – зазначив заступник директора Департаменту підготовки правовстановлюючих документів ПАТ «ХК «Київміськбуд»  Віктор Чернєй.

«ГРУЗИНСЬКИЙ ПРОРИВ» ПОКЛАДУТЬ В ОСНОВУ РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

Разом з цим, нещодавно розпочала активну діяльність робоча група з удосконалення законодавства, до якої входять  представники КБУ, Укрдержреєстру та представники будівельних компаній. Її силами розроблено низку механізмів, що стануть основою законопроекту та дадуть змогу створити прозорий, повний та зручний реєстр прав на нерухоме майно. Тож вже найближчим часом можемо очікувати на «грузинський прорив» в українській системі реєстрації.