ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Квітень 1986 приніс страшну звістку про аварію на Чорнобильській АЕС. Майже з перших днів підприємства Холдингу мобілізувались на допомогу ліквідаторам  

26 квітня на №4-му реакторі АЕС прогримів вибух. В результаті стався викид величезної кількості радіоактивних речовин в атмосферу. Сотні працівників і пожежних понад 10 днів намагалися загасити полум’я.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

Вже у травні 1986 підприємства «Головкиївбуду» були мобілізовані для роботи у зоні Чорнобильської аварії. Ліквідаторам постачали напівсухі бетонні суміші, металоконструкції та інші матеріали для робіт із ліквідації наслідків аварії і зведення саркофагу над зруйнованим реактором.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

Чорнобильська трагедія стала випробуванням на професіоналізм і стійкість в екстремальних умовах. Особливо для тодішнього очільника компанії –Олександра Пилиповича Сілецького.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

 

 

Через відсутність належної інформації Києвом ширились чутки і паніка, треба було оперативно приймати  рішення щодо роботи компанії,  відселенню людей, про  вивезення дітей працівників зі столиці, про ведення  будівельних робіт в умовах підвищеної радіації. Олександр  Пилипович давно на пенсії, роки і важка робота  позначились на здоров’ї, але ті напружені дні пам’ятає,  ніби-то це сталося вчора.

Олександр Пожар сьогодні працює водієм у «Київміськбуді», а у 1986 році він був кадровим офіцером, його, як і багатьох інших військових, відправили у 30-кілометрову зону за рознарядкою зі Штабу округу.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

«Я був командиром роти розвідки. Розуміння того, що там смертельна небезпека, звичайно, було присутнє, але страху, як такого, не було, швидше молодечий запал. Жили в наметах, о 6 ранку – підйом, о 7 виїзд по точкам. У вечорі командир частини проводив нараду, давав завдання, хто і чим повинен займатися – хто на станції їхав, хто у розвідку. Радіацію заміряли постійно, потім всі ці дані передавались до оперативної групи сектора, а звідти вже в оперативну групу зони, яка була безпосередньо в Чорнобилі. Ми базувались у Рудні-Іллінецькій», – розповів він.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

Особистий склад роти по замірюванню радіації працював у буквальному розумінні кілька хвилин. Уряд роботу щедро оплачував – військові отримували командировочні і дві оклади; і небезпечну для  життя дозу радіації, яка підкосила здоров’я багатьох.

«На кожного ліквідатора, або «партизана», як ми називались між собою, була заведена картка обліку, куди постійно записувались показники опромінення. У зоні безпосередньо я був майже півроку. Металевий присмак у роті відчуваю і досі, як і пухлину у щитовидці. Але вибору у нас не було. Комусь потрібно було все це робити», – зазначає Олександр.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

 

Вибух на Чорнобильській атомній станції прогримів о 1:23 ночі 26 квітня 1986 року. Утворена в результаті радіоактивна хмара завдала збитків більшій частині території Європи. Місто Припʼять і навколишні райони ще кілька століть будуть небезпечними для проживання людей.

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 

За даними організації «Союз Чорнобиль України», тисячі людей, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи постраждали під час роботи. Від 15 до 30 тисяч людей померли згодом у результаті опромінення радіацією. Понад 2,5 мільйона жителів України страждають від захворювань, набутих в результаті опромінення. Повна зупинка електростанції сталася тільки в 2000 році.

 

ДО 30-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ