КАБМІН ЗДЕШЕВИТЬ ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА.

  Уряд спростив процедуру затвердження проектів та проведення їх експертизи, що дає змогу не тільки здешевити вартість експертизи і всього будівництва, але й прискорити терміни підготовки та перевірки будівельної документації.

КАБМІН ЗДЕШЕВИТЬ ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА.         Відтепер замовники будівництва за бюджетні гроші або за гроші місцевих громад мають змогу здійснювати експертизу не всього проекту в цілому, а окремих розділів проектної документації. Це дозволить здійснити поетапну реалізацію проекту будівництва та освоєння коштів, що особливо важливо для великих і масштабних проектів.

 Василь Дудурич, Віце-президент ПАТ «ХК «Київміськбуд»: «Норма про проходження експертизи частинами, розділами діяла раніше. Якщо ми, наприклад, змінювали конструкцію будинку чи архітектуру, якщо ми вносили навіть незначні зміни в проект. Це спрощувало проходження експертизи і її вартість для замовника. Потім, ця норма була скасована і введено норму, котра зобов’язувала проходити експертизу усіма розділами, не залежно від зміни проектних рішень. Скажімо, планували ми конструкцію будинку зробити монолітною, а потім змінили її на збірну. Ми прийняли управлінське рішення, тому що це дає змогу зменшити вартість квадратного метру житла. Експертизу ж потрібно було проходити усіма розділами – і внутрішня інженерія, і архітектура, і зовнішні мережі – повністю все в комплексі, хоча змінювалась лише конструкція будинку і більше нічого.  Це призводило до збільшення терміну проходження експертизи і зростання її вартості. Зараз, коли повернули старі норми, експертизу можна проходити частинами, це пришвидшує її проходження. Ми змінили якесь проектне рішення, пройшли з ним експертизу, отримали заключне рішення і будуємо далі».

Ці зміни не виключають обов’язковість проведення експертизи проектної документації проектів будівництва в цілому, і дають можливість замовнику отримати підтвердження правильності прийнятих проектних рішень в окремо взятому розділі. Крім того, завдяки внесеним змінам місцева влада отримала можливість затверджувати будівельні проекти загальною кошторисною вартістю до 30 мільйонів гривень.