ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ У 2020 РОЦІ

       Поки іпотека в 10-12% річних тільки в планах уряду, забудовники працюють з апробованими роками фінансовими інструментами – розстрочкою і спільними програмами кредитування з банками. Що девелопери пропонують покупцям в цьому році, яка частка угод по розстрочці і кредитування, наскільки важлива для ринку доступна іпотека – дізнавалася KV.

ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ У 2020 РОЦІ

       Тетяна Маркова – директор Департаменту продажів і маркетингу ПрАТ “ХК “Київміськбуд”

       Всі квартири від “Київміськбуду” можна купити за повну вартість, в розстрочку або за допомогою банківського кредиту. Останнім часом почастішали запити покупців з купівлі нерухомості і при пайовій участі.

       Найчастіше квартиру в новобудові купують за повну вартість. Частка таких покупок в наших будинках – 80%. Це найбільш вигідний спосіб покупки, адже, сплачуючи повну суму, покупець отримує знижку від забудовника. Таким чином, людина не тільки економить, але і гарантовано оберігає свою покупку від зростання ціни, що неминуче відбувається при зведенні будинку.

       Причому, знижки є навіть при покупці квартири в розстрочку і на готове житло. Ми прекрасно розуміємо, яка це важлива і дорога покупка для кожного, а тому готові трохи “підбадьорювати” наших клієнтів. Адже головна філософія “Київміськбуд” – у всіх має бути житло.

ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ У 2020 РОЦІ

       Другий за частотою використання спосіб покупки – квартира з поетапною оплатою, тобто в розстрочку. Частка таких покупок в об’єктах Київміськбуд – 18%. Ми пропонуємо досить лояльні умови – перший внесок від 30-50%, решту суми розписуємо на виплату рівними частинами до введення будинку в експлуатацію. Останній платіж потрібно оплатити за місяць до визначеного терміну введення будинку. Але тут є одна особливість – сума залишку не фіксується, якщо протягом будівництва буде рости вартість “квадрата”, то збільшиться і ця сума. А як показує практика, вартість квадратного метра зростає в міру того, як зростає будинок.
       ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ У 2020 РОЦІ

        Люди часто запитують про розстрочення на готові квартири. Хочу підкреслити, що забудовник – не банк, йому постійно потрібні кошти на будівництво, закупівлю комплектуючих, тому розстрочка надається тільки на період будівництва, до введення будинків в експлуатацію. Ви платите за квадратні метри, ми їх будуємо. Для більш довгих виплат краще вибрати іпотечний кредит, тим більше, що банки зараз дають кредит на квартиру з пільговими періодами по відсоткам до 2 років. “Київміськбуд” в питаннях іпотеки співпрацює з “Крісталбанком” і “Укргазбанком”.

      Однак, іпотечними кредитами покупці користуються не так часто, недовіра до банківських продуктів все ще досить висока, як і самі банківські відсотки, але й банки розвивають свої програми. Наприклад, “Крісталбанк” встановив пільговий період на 18 місяців, коли його відсотки становлять лише 0,01%. Для багатьох людей, яким мало терміну розстрочки при покупці квартири, це реальний вихід. Частка покупок квартир в наших будинках в кредит – 2%.

       Також сьогодні покупці нерухомості від “Київміськбуд” можуть інвестувати в будівництво. Тобто, купити квартиру при пайовій участі не тільки одноосібно, а й як співінвестори. Це може бути подружня пара або близький родич одного з інвесторів, або партнер по бізнесу, і їх частка в об’єкті інвестування визначається, відповідно до кількості учасників. Тому цю форму інвестування можуть використовувати як два інвестори, так N-е кількість осіб. Такий інструмент інвестування може бути використаний як при 100% оплаті, так і при інвестуванні в будівництво житлової нерухомості в розстрочку.

ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ У 2020 РОЦІ

        Для повномасштабного відродження іпотеки потрібні грамотні фінансові механізми в самому банківському секторі і державні програми. З моменту падіння банківської системи довіра людей до кредитів повертається з важко, плюс непомірно високі відсотки. Та й самі банкіри говорять про те, що частка повернення по іпотеці невисока, а реалізовувати самостійно заставні квартири – складно. Також, банки хочуть державних гарантій своїх ризиків, вирішення питання резерву грошей, зниження облікової ставки НБУ, прозорих механізмів взаємодії. Тому сьогодні дуже обережно хочеться говорити про перспективи відродження іпотеки. Щоб не дати людям надію і не обдурити їх очікування. Але запит в суспільстві на такі програми дуже високий. Іпотека допомогла б багатьом вирішити “квартирне” питання і дуже позитивно відбилася б на самому ринку первинної нерухомості, ставши потужним поштовхом для його розвитку.

        Більше думок девелоперів читайте у огляді:  Рассрочка 2020: что предложат девелоперы столичным инвесторам в этом году