БАГАТО ХТО ВВАЖАЄ, ЩО КАМЕНЯРЕМ МОЖЕ БУТИ КОЖЕН, ХТО БАЧИВ ЦЕГЛУ, – БУЗОВСЬКИЙ

Начальник відділу проектних робіт та експертизи Олександр Бузовський про сучасні технології будівництва і «слабкі» місця галузі

Останні роки в українській спільноті транслюється думка, що сучасні будівельники будують гірше, ніж раніше, а старі будинки набагато краще новобудов. Журналісти UBR.ua. зібрали думки експертів галузі, серед яких начальник відділу проектних робіт та експертизи ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олександр Бузовський.

БАГАТО ХТО ВВАЖАЄ, ЩО КАМЕНЯРЕМ МОЖЕ БУТИ КОЖЕН, ХТО БАЧИВ ЦЕГЛУ, - БУЗОВСЬКИЙ

 

На його думку, серед «слабких» місць будівельної галузі відсутністьі ефективного контролю якості будматеріалів. Ця проблема виникла, в тому числі, і через недостатнє фінансування  Інституту стандартизації і метрології, а відтак оплата сертифікації покладена на виробника. Сьогодні, говорить Бузовський, першочергово потрібно посилити систему дієвого нагляду з боку держави і контролю з боку громадських і профорганізацій.

«Наприклад, «Київміськбуд», виявивши партію недостатньо якісних матеріалів, просто розриває договір із постачальником. Сьогодні контроль за якістю будматеріалів покладено на забудовника, а має бути контроль  з боку держави», – говорить він.

Також, вважає він, за останні роки значно знизилась якість профосвіти.

«Раніше, наприклад, муляра третього-четвертого розряду було легко знайти. Але частіше ми вибирали фахівців п’ятого-шостого розряду. Багато хто вважає, що каменярем може бути кожен, хто бачив цеглу», – говорить Олександр Бузовський.

Які ще прогалини  і здобутки сьогодні у вітчизняній будівельній галузі, читайте за посиланням:  http://ubr.ua/market/real-estate/iz-chego-stroiat-doma-v-ukraine-393106