МИКОЛА ПОРАЙКО: ІНВЕСТОР – ЦЕ ДЛЯ НАС ЧИННИК МОРАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

Працювати в умовах політичної і економічної нестабільності складно, але можливо. Про це заявив на прес-конференції голова Наглядової ради ПАТ «ХК «Київміськбуд» Микола Порайко. Він пояснив, чому будівництво це завжди конфліктна ситуація, на чому зекономить Холдингова компанія, щоб виконати свої зобов’язання перед інвесторами і  чому для країни вкрай важливо втримати саме будівельну галузь.

Відповідальність за своєчасне виконання взятих на себе зобов’язань перед громадянами – це головне завдання, яке стоїть сьогодні перед керівництвом Холдингу. З цього почав свою промову перед журналістами голова Наглядової ради «Київміськбуду». Микола Порайко розповів про основні показники і головні досягнення компанії у 2013 році та окреслив реальний стан справ у ній на день сьогоднішній.

– «Київміськбуд» – одна з найбільших будівельних компаній в Україні. 27 будівель ми повинні здати цього року.  910 квартир ми передали до програми Доступного житла, і загалом мали б збудувати 4 тисячі квартир. Звичайно, керівництво компанії розуміє, що внутрішня політична ситуація, зовнішня політична ситуація в державі і столиці зокрема, внесуть суттєві корективи у наші плани, незалежно від наших бажань. Нам доведеться звузити витратну частину холдингу з однією лише метою, дофінансувати будинки, які повинні бути введені в експлуатацію і завершенні цього року. Ті будівлі, які не мають фінансування інвесторів розпочаті не будуть до більш сприятливих умов.

МИКОЛА ПОРАЙКО: ІНВЕСТОР - ЦЕ ДЛЯ НАС ЧИННИК МОРАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

Правління і Наглядова рада ставить за мету одну річ – виконання договорів з інвесторами. Тобто фізична, чи юридична особа – це для нас питання моральної відповідальності, незалежно від факторів, які відбуваються назовні. Люди повинні отримати своє житло. На сьогодні у нас 6,5 тисяч договорів на придбання квартир, тобто це 6,5 тисяч сімей, які дуже стурбовані тим, що відбувається на будівельному ринку. І, власне, я хочу від себе особисто, від Правління компанії заспокоїти людей і запевнити в тому, що все, що ми можемо зробити, буде спрямоване на збереження  їх заощаджень,  і щоб вони одержали у власність те житло, на яке претендують.
Ми практично не змінили цінової політики з тієї миті, як почала девальвувати національна валюта. У вартості будівництва валютної складової  дуже мало. Тому для нас, на відміну від спекулянтів, валютний курс не є визначальним. Вартість ми змінювати не плануємо. Інша річ, якщо все суттєво подорожчає, то ми будемо вимушені переглядати наші договори, але це буде форс-мажор.

Думаю, що найбільше від обмеження фінансування Мінрегіону постраждають програми «Доступного житла». У цьому році ми готові надати до цих  програм ще понад  900 квартир, але, скільки з них буде профінансовано з допомогою державних програм, поки не відомо. Швидше за все, скоротять кошти, що виділяються на програму «70 на 30», на користь програми відшкодування відсотків по кредитуванню. Це менш затратно для уряду, і дає можливість підтримати більшу кількість громадян при купівлі житла.

Весь минулий рік за нас говорила реклама. Холдинг дуже активно брав участь у будівництві багатьох об’єктів. За 2013 рік ми реалізували житлової і комерційної нерухомості на суму 3,2 млрд. грн, ввели в експлуатацію 17 будівель і споруд, це приблизно 3,5 тис. квартир. 195 громадян отримали квартири за програмами «Доступного житла». Також людям, які постраждали від діяльності «Еліта-центру» Холдинг передав 106 квартир. Загалом, загальний приріст виробництва за результатами минулого року склав 23%. Минулоріч до бюджетів різних рівнів компанія «Київміськбуд» сплатила 83 млн. грн. податків. Чистий прибуток,який зараз уточнює аудит, імовірно становитиме 114 млн грн. за національними стандартами. З цією цифрою Холдинг вийде на збори акціонерів і проситиме власників акцій визначитися зі сплатою дивідендів.
Хоча є у нас і втрати. І чималі. Наприклад, ділянка на вул. Кіото: там знаходиться самочинна автостоянка. В межах політичної доцільності  чи ще чогось, Київрадою було прийнято рішення відібрати ділянку та заборонити Холдингу будувати цілком законний об’єкт. А тому у нас на сьогодні 12 млн. збитків на цій ділянці. Тобто, проведено проекті роботи, отримано всі дозволи, а сесія Київради забрала виділену ділянку. Ми звернулись до суду і зараз судимось із найбільшим акціонером. Адже рішення прийняти можна, але ж ніхто не думає, як компенсувати «Київміськбуду» втрати. Потрібно, щоб Київрада через свого офіційного представника на Загальних зборах врегулювала це питання.
Також, нас турбує будівля у Криму. Комплекс поблизу Ялти (у смт Ореанда) був введений в експлуатацію ще до Нового року. Комплекс більш як на 100 квартир складається з 3 секцій. Його вартість орієнтовно 160 млн. грн. Квартири не продавалися знову ж таки, через складну політичну ситуацію, тому ми чекали і оформлювали документи. В сьогоднішніх умовах  сподіваємося отримати компенсацію за це майно або отримати можливості його реалізувати.

Попри все, ми першими запропонували місту відновити центральну частину столиці після трагічних подій на Майдані. І в пам’ять за загиблими, і тому, що саме «Київміськбуд»  це робив у повоєнні часи, 70% сучасного Києва збудовано руками наших будівельників. Холдингова компанія готова у будь-який час до виконання ремонтних, реставраційних, відновних робіт у рамках чинного законодавства. Але ми не єдині будівельники у столиці. У будь-якому випадку має відбутися конкурс. Ми готові це зробити з обмеженою рентабельністю, тому що без рентабельності  потрапимо під дію закону про корупцію. Жодна комерційна структура не має права безоплатно надавати послуги органам державної або виконавчої влади. Сьогодні, потрібно швидко,погодивши з людьми, привести у відповідний вигляд центральну частину міста. Але якщо йти за буквою закону, то ми і до нового року нічого там не зробимо. Всі повинні розуміти, що має бути проект, кошторис , державна експертиза, тендер і лише після цього – роботи. Я вважаю, що законодавство недосконале в цьому плані. Мають бути прописані форс-мажорні обставини, які б давали можливість керівництву міста ухвалювати рішення швидко, через рішення ради, або будь-який інший спосіб, не чекаючи цієї процедури. Відновлення Будинку профспілок триватиме мінімум  2 роки за встановленою процедурою.
Щодо планів на майбутнє. Ми віримо у здоровий глузд керівництва держави і продовжуємо чесно й самовіддано виконувати свої обов’язки  перед інвесторами, перед країною.
Будівельна галузь – це своєрідний індикатор, який відображає реальний стан економіки країни. Поки працюють будівельники, доти  країна живе і розвивається. В жодному разі не можна допустити призупинення робіт чи консервації розпочатих об’єктів. На відміну від багатьох галузей, відновлення будівництва – одне з найважчих. Якщо Холдинг зупиниться бодай на місяць, то реанімувати  його можливо буде не менш, як за півроку.
У квітні «Київміськбуду» виповниться 59 років. 59 років честі, гідності  і великої праці. Така дата  зобов’язує до особливої відповідальності перед людьми і перед Україною.