ВІДДІЛИ ПРОДАЖІВ VS АГЕНТСТВА НЕРУХОМОСТІ

Директор Департаменту маркетингу та роботи з інвесторами ПАТ «ХК«Київміськбуд» Тетяна Маркова про плюси і мінуси купівлі «первинки» у забудовника і через послуги агентства нерухомості.

ВІДДІЛИ ПРОДАЖІВ VS АГЕНТСТВА НЕРУХОМОСТІ

 

Перше, і найголовніше, навіщо платити більше? Ну якщо у вас багато зайвих грошей, то будь ласка .., але відділи продажів будівельні компанії для того і створюють, щоб у покупця була можливість максимально мінімізувати свої витрати. Адже покупка квартири – це мрія, яка коштує істотну суму грошей! Звертаючись в агентство нерухомості, Вам доведеться крім вартості квартири заплатити комісію ріелтору (які іноді беруть гроші і за перегляд об’єкта). При цьому, ріелтор не несе ніякої відповідальності за перевірку документів, необхідних для придбання нерухомості, а також не гарантує виключення подвійних продажів (той випадок, коли одну квартиру могли продати не тільки вам). У відділі продажів великої будівельної компанії ви отримуєте найповнішу інформацію про всі споруджуваних і готових об’єктах, вас проінформують про необхідні документи, запропонують консультацію юриста та нотаріуса. А якщо враховувати, що права нерухомості сьогодні реєструють нотаріуси, то вам потрібно бути впевненим ще і в тому нотаріуса, який оформляє угоду.

Купуючи нерухомість безпосередньо у забудовника, ви можете просити про розстрочення платежу, заміну сторони за договором (переуступку). Якщо ви раптом передумали здійснювати операцію або у вас змінилися життєві обставини, ви можете розірвати договір і повернути вкладені гроші. Наприклад, в «Київміськбуді» діє програма «Винагорода за довіру». От є у вас певна сума грошей, в банк нести – небезпечно, під матрацом тримати – нерозумно. Найпростіше і найбільш надійно – вкласти в нерухомість. Цей актив завжди в ціні. Ви оформляєте договір, оплачуєте вартість квартири, а за два місяці до кінця будівництва визначаєтесь остаточно – потрібна вам ця квартира або більш потрібні гроші з винагородою від Компанії. Може собі таке дозволити агентство нерухомості? Ні, звичайно. Забудовник – власник майнових прав на об’єкт, саме він має право продати вам квартиру на обопільно вигідних умовах, чого не може зробити ріелтор агентства нерухомості.

Менеджер відділу продажів більш інформований про перелік об’єктів Компанії і може порадити покупцеві придбати квартиру в споруджуваних об’єктах нерухомості, на етапі котловану або в уже введених в експлуатацію будинках. Цю інформацію точно не може знати ріелтор, який працює в агентстві. За великим рахунком, його завдання – продати покупцеві хоч щось і отримати свої комісійні.

Так що особливих плюсів, якщо порівнювати продаж нерухомості через агентства нерухомості і відділи продажів будівельних компанії, у ріелтерських компаній немає. Але, важливо купувати нерухомість у перевіреного часом і надійного забудовника, щоб не потрапити в ситуацію «елітівців». Тому – вибір тільки за вами у кого і як купувати, але знову-таки, задумайтеся: чи хочете ви платити більше?