ЧОМУ ЗАБУДОВНИКИ ОБІЦЯЮТЬ ЗРОСТАННЯ ЦІН НА ЖИТЛО

       За даними Держкомстату з початку року ціни на первинне житло в Україні зросли в середньому на 6,4%. Найбільше на трикімнатні квартири – 11,9%, найменш подорожчали однокімнатні – на 5%. БІЗНЕС ЦЕНЗОР розбирався, що відбувається з цінами на ринку нерухомості і чому не варто чекати від забудовника їх зниження.

       «ХК «Київміськбуд»

       На первинному ринку житла вартість новобудов зросла. Причина – підвищення собівартості будівництва на 30%, а з початку цього року – майже на 15% подорожчали будівельно-монтажні роботи. Продовжують зростати також вартість землі, прокладки та підключення до мереж, проектні та супутні їм роботи, будівельні матеріали і зарплата будівельникам. У новобудовах «Київміськбуду» вартість квадратного метра коливається від 399 дол. у введеному будинку в с. Тарасівка Києво-Святошинського району до 1472 дол. у ЖК «Manhattan city», середня вартість «квадрату» в житлових комплексах компанії – 800 дол.

        Ні обсяг, ні склад пропозицій у нас не змінився. Як і раніше найвищий попит на 1-кімнатні квартири і студії, стійкий попит на 3+ кімнатні квартири, як правило, це не перша покупка. І досить стійкий попит на 2-кімнатні – такі квартири, як правило, купують для себе, а не на перепродаж або здачу в оренду.

        78% квартир в компанії купують за повну вартість з максимальною знижкою на перших етапах будівництва, 20% покупок – це розстрочка і 2% – іпотечні кредити.

ЧОМУ ЗАБУДОВНИКИ ОБІЦЯЮТЬ ЗРОСТАННЯ ЦІН НА ЖИТЛО

        Можна відзначити, що покупець став більш вимогливий до інфраструктури, особливо з урахуванням масової забудови різних промзон. Досить важливим фактором для потенційних покупців при виборі житла є наявність зеленої зони недалеко від будинку, садочка, де є місця, школи, транспорту. Більшість запитів починається зі слів: недалеко від метро, ​​тобто, постійні затори на дорогах змушують людей розглядати варіанти житлових комплексом, які мають зручне розташування біля метро або пішу доступність, хоча і розуміють, що ціна у такої квартири буде вище.

       Крім факторів, що впливають на зростання собівартості будівництва, на підвищення цін вартості «первинки» впливає коливання курсу долара США: якщо він дорожчає, ростуть спекулятивні настрої інвесторів, активізується відкладений попит і мотивація покупців (у нас як і раніше переважно зберігають гроші в валюті).

        Більше думок читайте в матеріалі: Почему застройщики обещают рост цен на жилье