БУДІВЕЛЬНИКИ ПРОСЯТЬ ДОПОМОГИ У ВЛАДИ МІСТА

Будівельники Києва звернулися до КМДА за допомогою у боротьбі з «тітушками»

Будівельна галузь потерпає від псевдоактивістів, які блокують роботу і чинять тиск на будівельників. Молодики приходять на законні будівельні майданчики, псують техніку, звинувачують робітників у порушення та незаконності проведення робіт. Саме тому будівельники звернулися за допомогою. Свої вимоги до влади міста, Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ під час прес-конференції озвучили представники «Спілки робітників будівельної галузі». Від правоохоронців забудовники просять відкривати кримінальні провадження за напади на будівництва, від Мінюсту – ліквідувати громадські організації, чиї  «активісти» вдираються на будівельні майданчики, владу міста закликають не бути стороннім спостерігачем, а втрутитися і покласти край таким діям.

БУДІВЕЛЬНИКИ ПРОСЯТЬ ДОПОМОГИ У ВЛАДИ МІСТА

«Ми заявляємо – ні погромам і рекету на будмайданчиках. За останні 3-4 роки в Україні падає будівництво. Нам потрібно вдвічі більше будувати. Ми готові організовувати страйки, але ми не вдаємось до таких дій, однак хочемо попередити нашою акцією протесту 23 лютого, коли на годину зупинимо свої роботи, що ми можемо», – заявив президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій.

За словами заслуженого будівельника України Генріха Шпігеля, такі «активісти» на будівництві ламають техніку, завдають травм будівельникам, хоча об’єкти, які вони нищать, є законними. Будівельники скаржаться на умови праці, а іноді просто відмовляються виходити на роботу, якщо на ділянці відбуваються такі дії.

«Якщо на майданчик заходить техніка, то значить всі установи і експерти різних рівнів дали згоду на проведення будівельних робіт», – говорить заслужений  будівельник України Леонід Зяхор. Адже будівельники не мають права розпочинати роботи, якщо майданчик, проект і вся необхідна документація не узгоджена у різних інстанціях.

«Справа в тому, що будівельник не зайде на будмайданчик, поки не буде абсолютно всіх дозволів. Тому пора розібратися в цьому та покарати тих, хто заважає будівництву», – говорить він і додає, що ті, хто блокує будівельні майданчики за такі дії отримують більше, ніж будівельник за свій робочий день.

«Ми питали в тих «тітушок» і виявилося, що вони за один такий прихід отримують 500 гривень, тоді як будівельник отримує в день 300 гривень», – розповів він.

БУДІВЕЛЬНИКИ ПРОСЯТЬ ДОПОМОГИ У ВЛАДИ МІСТА

Своєю чергою, будівельник Олександр Ярош додав, що такі дії псевдоактивістів кидають тінь на всіх забудовників і підривають довіру до галузі. А це нищівний удар по і без того хиткій економіці. Адже будівництво не тільки годує економку, а й забезпечує роботою до десяти суміжних фахівців.

«Політики, зробіть все, щоб законні будівництва мали можливість законно працювати, якщо в нас є дозвіл на початок будівництва, то нехай влада і забезпечує виконання закону у можливості зведення цього будинку», – наголосив Олександр Ярош.

БУДІВЕЛЬНИКИ ПРОСЯТЬ ДОПОМОГИ У ВЛАДИ МІСТА

За підрахунками аналітиків протягом 2015 року довкола законних будівельних майданчиків зафіксовано понад 80 провокацій. Більшість із них здійснюються найманими псевдоактивістами з метою заробітку чи витиснення забудовника з території, відведеної під будівництво. З початку 2016 року тенденція не змінилася, а навіть погіршилась.