ТЕТЯНА МАРКОВА: ДО КІНЦЯ РОКУ НЕРУХОМІСТЬ МОЖЕ ЗРОСТИ В ЦІНІ НА 5%

Протягом 2021 року у найбільших українських містах ціни на нерухомість виросли на 12-18%. За прогнозами, вже до кінця року забудовники знову піднімуть вартість квадратного метру. Директор Департаменту продажів і маркетингу Тетяна Маркова в інтерв’ю «4 каналу» розповіла, які фактори впливають на здорожчання нерухомості і чи зміниться ціна на житло найближчим часом.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ДО КІНЦЯ РОКУ НЕРУХОМІСТЬ МОЖЕ ЗРОСТИ В ЦІНІ НА 5%

– Зростання ціни на нерухомість насамперед пов’язано з ростом цін на будівельні матеріали. А вони за останні 10 місяців подорожчали майже на 20%. Якщо більш точно, на 18,4%. Якщо подивитися статистику, протягом 2021 року найбільше подорожчали керамічні і газобетонні блоки – до 70%, пісок і щебінь – до 50%, рубероїд – до 50%, мінеральна вата стала дорожчою на 35%, металовироби, в залежності від номенклатури, зросли в ціні на 20-50%.

Енергоносії за цей рік виросли в ціні на 25% і це не межа, оскільки енергетичні ресурси дорожчають у всьому світі. У вересні у деяких країнах призупинили виробництво сталі через те, що в Європі тарифи на електрику і тепло виросли втричі. Світове подорожчання енергетичних ресурсів і загалом світова інфляція посилилюють ці ж процеси і в Україні, зростає ціна на все, не лише на нерухомість.

Не малий вплив на здорожчання матеріалів має і пандемія, оскільки маючи досвід перших локдаунів, виробники будматеріалів закладають в ціни певні ризики на випадок можливого нового карантину.

Ціни ростуть і в залежності від етапу будівництва. Чим більшу готовність має будинок, тим вища ціна квадратного метру.

Так само зросли ціни на виконання робіт підрядними організаціями і загалом вартість людської праці. Тому, прогнозую, що до кінця року нерухомість може знову зрости в ціні. Якщо орієнтуватися на ту аналітику, яку ми маємо, здорожчання може скласти, орієнтовно, 5%.