ТЕТЯНА МАРКОВА: ДО КІНЦЯ РОКУ ВАРТІСТЬ КВАРТИР МОЖЕ ВИРОСТИ НА 20%

Вартість нового житла в столиці з початку року зросла на 16% в гривні і на 22% – в доларах США. До кінця року девелопери прогнозують нове підвищення. Що зумовило зростання цін і як це вплине на ринок і споживачів, KV дізнавалася у провідних гравців столичного ринку нерухомості.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ДО КІНЦЯ РОКУ ВАРТІСТЬ КВАРТИР МОЖЕ ВИРОСТИ НА 20%

Тетяна Маркова, директор Департаменту продажу і маркетингу ПАТ “ХК” Київміськбуд “

Що буде з цінами до кінця 2021-го? До кінця року вартість квартир може вирости на 20%, забудовники змушені піднімати вартість квадратного метра через ціни на будматеріали та комплектуючі, що постійно зростають.

Що спровокувало таке зростання? Арматура за останній рік зросла в ціні на 60%, керамоблоки і мінвата в середньому на 30%, вікна, радіатори і всі комплектуючі, в складі яких є метал, стали дорожче на 30%. Якщо будматеріали будуть і далі дорожчати, а причин, за якими вони можуть сповільнити своє зростання поки не видно, то дорожчати будуть і квадратні метри.

Також важливо, що зросли ціни на роботу підрядних організацій і будівельників. Кваліфікована праця коштує дорого, плюс – трудова міграція, хороших фахівців на ринку стало помітно менше.

Єдиний соціальний внесок теж одна з причин зростання цін, плюс висока інфляція, викликана надлишком грошей, випущених на боротьбу з економічними наслідками пандемії.

Можна додати до всього вище перерахованого, що через пандемію стан невизначеності і невпевненості в учасників ринку нікуди не подівся, хіба що вони починають потроху звикати до нових реалій. Але будувати плани на довгий період складно, можливо, тому постачальники будматеріалів закладають в ціну певні ризики на перспективу.

Що буде з попитом – прогноз. Можна згадати, як ще 10 років тому ціна однокімнатної квартири, хрущовки, коливалася в діапазоні 80-120 тисяч доларів і попит, при цьому, залишався високим. Можливо, ціна вище тисячі доларів за “квадрат” може стати непідйомною для тих, хто купує невеликі квартири для себе, щоб жити, але на масовому попиті це навряд чи позначиться. Плюс, відкладений попит, що поглибив і без того високу потребу в житлі.

І другий момент: нерухомість купують не тільки для вирішення квартирного питання, але і з метою збереження і примноження капіталу. При постійно мінливих облікової ставки НБУ, прибутковість від депозитів невисока, та й свіжі ще спогади про банкопад, тому найнадійнішим вкладенням, найстабільнішим доходом і навіть гарантованої пенсією, залишається нерухомість. Частково на попит може вплинути законопроект 5600, згідно з яким на третю і більшу кількість продажів протягом року нараховується податок 18%, плюс 1,5% військовий збір, але поки закон ще не прийнятий, говорити про цифри рано.

Думки інших учасників опитування читайте в матеріалі: До конца года столичные новостройки могут подорожать еще на 15%.