ТЕТЯНА МАРКОВА: ІПОТЕКА МОЖЕ ДАТИ ХОРОШИЙ ПОШТОВХ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ

Запровадження дієвої іпотечної програми могло б дати суттєвий поштовх ринку нерухомості та допомогти придбати власне житло тим, хто цього потребує. Таку думку висловила   директор департаменту продажів та маркетингу ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Тетяна Маркова у коментарі для журналу «Бізнес».

ТЕТЯНА МАРКОВА: ІПОТЕКА МОЖЕ ДАТИ ХОРОШИЙ ПОШТОВХ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ

«Звісно, іпотека в Україні дуже потрібна. Це суттєва допомога для тих, хто потребує покращення житлових умов, а також – поштовх до розвитку ринку нерухомості. Тому, буде дуже прикро, якщо обіцянки влади так і залишаться обіцянками. Сьогодні дуже просто утримати людей від купівлі квартири, обіцяючи швидко запустити дешеву іпотеку, але важливо розуміти, коли насправді така програма запрацює. Ми сподіваємось, що пропри непросту ситуацію в країні і навіть секвестр держбюджету, уряд знайде можливість запровадити зрозумілу, просту і доступну іпотеку, яка підтримає і людей, і економіку.

При цьому, про масовий запуск іпотеки у 2020 р. говорити зарано. Одного зниження облікової ставки НБУ замало. Якщо будуть виконані послідовно всі наперед озвучені плани, іпотека може запрацювати років через два-три. Потрібно вирішити питання резервування коштів у банках, визначити сам механізм дії іпотеки, категорії громадян, надати гарантії для фінустанов і забудовників, визначити механізм примусового стягнення у разі несплати зобов’язань за кредитами», – зазначила Тетяна Маркова.

Саме тому, за її словами, найближчим часом не варто очікувати зміни структури ринку нерухомості.

«Єдине, що можна прогнозувати, зважаючи на певні кризові моменти, спричинені коронавіросом, це збільшення попиту на угоди з розтермінуванням платежів», – резюмувала директор департаменту продажів та маркетингу «Київміськбуд».