ТЕТЯНА МАРКОВА: НАШІ НАЙМЕНШІ КВАРТИРИ ВІД 30 КВ.М

       Видання КиевVласть підготувало матеріал про малометражні квартири. Бум на таке житло був особливо помітний в 2016-2017 роках, що, своєю чергою, породило масу публікацій про позитивні і негативні аспекти подібних квартир. Що відбувається зараз зі smart-квартирами, який попит на них і чи планують провідні девелопери продовжити будівництво такого житла. Серед опитаних, директор Департаменту продажів і маркетингу Холдингової компанії Тетяна Маркова

ТЕТЯНА МАРКОВА: НАШІ НАЙМЕНШІ КВАРТИРИ ВІД 30 КВ.М

       – «Київміськбуд» не будує так звані «смарт»-квартиру, як інші забудовники по 18 кв.м, критично малий метраж просто суперечить санітарним нормам і психології людини. Наші найменші квартири від 30 кв.м, це квартири-студії, 1-кімнатні починаються від 36-37 кв.м. Бум на крихітні квартири був спровокований, по-перше, високою потребою у великої кількості людей поліпшення житлових умов – хоч маленька, але своя, бажанням жити окремо від батьків, дітей, по-друге, хвилею вимушених переселенців, по-третє, прийнятною ціною таких квартир .

       Але завжди існує інший бік медалі. Багатоквартирний будинок зводять на десятиліття. Значить, в перспективі такого житла стане дуже багато. А ми все ж сподіваємося, що ситуація і в країні, і в економіці з кожним роком буде поліпшуватися. Відчувши себе фінансово впевненіше, люди почнуть купувати квартири метражем по більше, а малометражне житло може стати вибором або зовсім малозабезпечених громадян, або притулком для певного прошарку суспільства.

       Тому наша компанія, наприклад, планує невеликі квартири поруч з квартирами середнього і великого метражу, де в будинку будуть жити люди з різним соціальним і фінансовим станом.  У маленькій квартирі, де кімната становить 7-9 метрів, можна переночувати, але жити в таких умовах неможливо. Тому варто піклуватися про свій комфорт і вибирати не найдешевше, а найкраще з доступного.

ТЕТЯНА МАРКОВА: НАШІ НАЙМЕНШІ КВАРТИРИ ВІД 30 КВ.М

       Альтернативою «смарт-квартирам» може і повинна стати доступна іпотека, можливість застосувати при покупці житла так звані «довгі гроші». Дуже часто у нас запитують, чи є можливість розстрочки не до введення будинку в експлуатацію, а довше? Забудовник на більший термін таку можливість надати не може, тому рекомендуємо йти в банк. Але, банк теж дає невисокий відсоток на кредит тільки на рік-два, а далі вступає в силу прогресуюча ставка, в середньому вона сьогодні 22-24%, і це дуже багато. Тому, відродження державних програм щодо доступного житла могло б значно розширити коло тих, хто може дозволити купити квартиру, виплачуючи за неї щомісяця посильну суму.

ТЕТЯНА МАРКОВА: НАШІ НАЙМЕНШІ КВАРТИРИ ВІД 30 КВ.М

       Перші кроки на шляху до запуску таких програм уряд вже зробив, більш того, змінив деякі умови, розширивши можливості для більшої кількості людей. Але тут важливо розуміти, яку суму буде закладено на програми, від цього залежить 100 осіб отримають таку можливість чи 1000?

       Альтернативою також може стати лізингова програма, яка також передбачає, можливість жити в квартирі і поступово виплачувати її. Але це, скоріше, для країн з більш сильною економікою.

       І, звичайно ж, забудовники, які беруть участь в таких програмах, повинні мати певні преференції у виділенні землі та сплати пайових внесків. Тобто, необхідний цілий комплекс заходів, щоб програми працювали як годинник.

       Більше думок читайте у матеріалі: Smart-квартиры: от больших надежд к скромному будущему.