ТЕТЯНА МАРКОВА: СЬОГОДНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ПІДВИЩЕНИЙ ПОПИТ НА НЕРУХОМІСТЬ

Які глобальні та внутрішні ризики можуть вплинути на будівельну галузь України найближчим часом і як планують з цим боротися, видання КиевVласть розпитало провідних столичних девелоперів. Своєю версією поділилася і директор Департаменту продажів і маркетингу ХК «Київміськбуд» Тетяна Маркова.

ТЕТЯНА МАРКОВА: СЬОГОДНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ПІДВИЩЕНИЙ ПОПИТ НА НЕРУХОМІСТЬ«Зовнішні ризики – це зростання цін на сировину, і, як наслідок, подорожчання вартості будівельних матеріалів, комплектуючих, а також будівельно-монтажних робіт. За останній час арматура подорожчала на 60%, мінеральна вата на 30%, вікна, радіатори, в складі яких є метал – на 30%. У структурі собівартості квадратного метра сировина і матеріали займають більше 50%, зростання ціни сталося практично по всім складовим будівництва.

Світова інфляція – також ризик. За останній рік в рамках боротьби з пандемією і її наслідками було надруковано величезну кількість грошей, це закономірно призвело до їх девальвації, що, в кінцевому підсумку, спровокує зростання собівартості будівництва в Україні.

Внутрішні проблеми (в порядку спадання) це: військові дії на сході України, зростання цін, невдала реформа ДАБІ, новації оподаткування (Законопроект 5600), можливий новий локдаун, який пророкують вже з вересня-жовтня, корупція в державних органах – напевно, найбільший біч нашої держави, і поки влада в боротьбі з корупцією сильно програє, зростання безробіття через пандемію і локдауни (багато підприємств не змогли повернутися до докризових показників і змушені скорочувати людей або згортати свою діяльність), міграція робочої сили, яка посилюється з кожним роком.

Що стосується прогнозу – в найближчі півроку можна прогнозувати підвищений попит на нерухомість, як наслідок відкладеного попиту через пандемію і локдауни, а також через анонсовані законопроектом 5600 нові податки. Принаймні, ми це відчуваємо по попиту в наших відділах продажу.

Як зміниться ринок нерухомості у 2022 напряму залежатиме від податкових змін, політичної і економічної ситуації в країні – на попиті і вартості нерухомості відбиваються будь-які коливання в бік покращень або погіршень, будівництво любить стабільність», – зазначила Тетяна Маркова.

З повною версією тексту можна ознайомитися тут «Дорожче на 40%: які чинники змінюють ринок столичного житла».