В УКРАЇНІ ЗАПРОВАДЖУЮТЬ ІНСТИТУТ ГОЛОВНИХ ІНСПЕКТОРІВ БУДІВЕЛЬНОГО НАГЛЯДУ

В рамках норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» в Україні буде запроваджений інститут головних інспекторів будівельного нагляду

Відповідно до Закону, відтепер громадяни та підприємці, у разі порушень з боку місцевих чиновників сфери містобудування, зможуть поскаржитися на їхні дії головним інспекторам будівельного нагляду. Останні ініціюють перевірку таких посадових осіб. За результатами перевірки у кожному окремому випадку буде ухвалене відповідне рішення. Таким чином, у людей з’являється додатковий механізм впливу на місцеву владу, що дозволить зменшить корупційні ризики і змусить чиновників працювати більш ефективно.

Головні інспектори будівельного нагляду призначаються і звільняються Держархбудінспекцією. Їх завдання – нагляд за всіма установами місцевої влади, які працюють у сфері містобудування. Зокрема, це департаменти і управління містобудування та архітектури, а також інспекції держархбудконтролю при виконкомах місцевих рад.

Крім того, головні інспектори будівельного нагляду отримають статус державних службовців. Їх посади будуть віднесені до 5 категорії — на рівні начальника управління у складі територіального органу, головного державного виконавця ЦОВВ; та до 6 категорії — на рівні начальника відділу, завідувач сектору територіального органу в районах та містах обласного значення, спеціаліста територіального органу.

До функцій головних інспекторів будівельного нагляду відносяться:

– Надання приписів про усунення порушень при видачі органами місцевої влади містобудівних умов і обмежень, будівельних паспортів, реєстрації дозвільних документів у сфері будівництва, перевірок об’єктів будівництва, зупинення виконання будівельних робіт та накладення штрафних санкцій;

– Ініціювання залучення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності;

– Внесення подання на звільнення посадової особи в орган, який здійснив призначення;

– Скасування і зупинка дії актів уповноважених органів місцевої влади;

– Внесення подання на позбавлення посадової особи права виконувати деякі види робіт у орган, який таке право надав.

На думку розробників Закону, діяльність головних інспекторів будівельного нагляду повинна стимулювати якісну роботу місцевої влади у сфері містобудування, налагодити ефективний діалог між громадянами і владою, а також зменшити кількість конфліктних ситуацій навколо резонансних будівництв.

За словами Віце-президента ПАТ «ХК «Київміськбуд» Едуарда Шевчука, у разі правильного втілення даної ініціативи, містобудівна діяльність стане більш впорядкованою.

В УКРАЇНІ ЗАПРОВАДЖУЮТЬ ІНСТИТУТ ГОЛОВНИХ ІНСПЕКТОРІВ БУДІВЕЛЬНОГО НАГЛЯДУ

«Зрозуміло, що основна функція головного інспектора будівельного нагляду полягатиме у тому, аби стати буфером між забудовником і місцевими чиновниками. Якщо це дійсно буде так, ці люди працюватимуть незалежно від чиїхось інтересів і зможуть навести лад у сфері будівництва, ми будемо тільки раді», – зазначив Едуард Шевчук.

Нагадаємо, 1 вересня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства». Проект розроблений Мінрегіоном з метою врегулювання питань оплати праці та віднесення посади головного інспектора будівельного нагляду до посад держслужбовців відповідної категорії.