В УКРАЇНІ ВВЕДЕНО НОВИЙ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ.

З 1 січня 2013 року вступила в силу стаття 265 Податкового кодексу України, згідно якої запроваджується податок на нерухоме майно.
До платників податку належать власники об’єктів житлової нерухомості – фізичні особи, а також юридичні особи, які створені, зареєстровані та здійснюють діяльність відповідно до законодавства України.
Згідно з вимогами Податкового кодексу України ставки цього податку встановлюють місцеві ради. У Києві, наприклад, ставка податку за 1 кв. м. житлової площі визначена рішенням Київської міськради від 23 червня 2011 № 242/5629:

– 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року – для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв. м.;
– 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року – для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, площа яких перевищує 500 кв. р.

Не підлягають оподаткуванню:  

– об’єкти житлової нерухомості у власності держави або територіальних громад;
– об’єкти житлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження і обов’язкового відселення;
– гуртожитки;
– об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;
– будівлі дитячих будинків сімейного типу;
– садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податків.

Податок нараховує орган державної податкової служби. Строки сплати для фізичних осіб – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, для юридичних осіб – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в щорічній податковій декларації.
Якщо повідомлення-рішення не було вручено платнику податків, це не звільняє його від обов’язку сплатити податок у строк. Повідомлення по сплаті податку на нерухомість українці почнуть отримувати з 15 квітня, після того, як Реєстраційна служба передасть Міністерству доходів і зборів інформацію про власників об’єктів нерухомості.
Також, податок на нерухоме майно може бути сплачений в розстрочку. Для цього платникам податку потрібно подати відповідне звернення за місцем проживання та документально обґрунтувати таку потребу. Після цього може бути прийнято відповідне рішення про сплату податку за частинами протягом року.