ДО УВАГИ ІНВЕСТОРІВ ТА ЗМІ! 24.12.14

   Щодо ситуації з ПАТ АКБ «Аркада» 

На офіційному сайті ПАТ АКБ «Аркада» було розміщено інформацію щодо рішень господарських судів по справі № 33/162, у якій ПАТ «ХК «Київміськбуд» є стороною. У зв’язку з цим, вважаємо за необхідне офіційно прокоментувати факти, викладені у вищевказаному повідомленні Банку, аби громадськість мала повну та обґрунтовану інформацію.

Дійсно, ПАТ «ХК «Київміськбуд» була запроваджена програма будівництва,  для фінансування якої ПАТ АКБ «Аркада» створив спеціальний фонд  для залучення коштів фізичних та юридичних осіб – Фонд фінансування будівництва. Відповідно, між «Київміськбудом» і «Аркадою» у 2002 році був укладений генеральний договір. Спорудження кожного об’єкта здійснювалось на підставі укладених між сторонами угод на об’єкт будівництва та фінансувалось з цього спецфонду.

Після своєчасного будівництва та введення в експлуатацію будинків забудовник – ПАТ «ХК «Київміськбуд» – передавав об’єкти інвестування (квартири, офіси, паркінги) довірителям за відповідними актами прийому – передачі  та оформив свідоцтва про право власності.

Підкреслюємо,  ПАТ «ХК «Київміськбуд» були виконані у повному обсязі всі зобов’язання щодо спорудження об’єктів будівництва, введені в експлуатацію та передані довірителям, якими оформлено правовстановлюючі документи на придбане майно.

В цей же час, ПАТ АКБ «Аркада» не перерахував Холдингу кошти оперативного резерву та в повному обсязі кошти на будівництво об’єктів.

 В результаті таких дій Банку, ПАТ “ХК “Київміськбуд” несе значні фінансові збитки, а враховуючи те, що 80% акцій Компанії належить громаді міста Києва, то бюджет м.Києва не в повному обсязі отримував надходження у вигляді дивідендів від діяльності Компанії.

Відтак, ПАТ «ХК «Київміськбуд» було подано позови до суду про стягнення з ПАТ АКБ «Аркада»  заборгованості у сумі 110 млн. грн.

Наразі, господарська справа №33/162 про стягнення коштів із Банку розглядається вже більше трьох років, що може свідчити про умисне затягування справи банком, щоб уникнути  обов’язку сплатити заборгованості за виконані ПАТ «ХК «Київміськбуд» будівельні роботи. Будинки ще в 2010 році в установленому законом порядку були введені в експлуатацію, а квартири передані їх власникам – довірителям банку, які у повному обсязі перерахували за них кошти ПАТ АКБ «Аркада».

Однак ці кошти довірителів, всупереч вимогам Закону  України “Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю” № 978-І V від 19.06.2003 року на даний час перебувають на рахунку ПАТ АКБ “Аркада” без законних на це підстав, і який ними користується.  Крім того, на даний час для ПАТ “ХК “Київміськбуд” ці кошти значно, фактично вдвічі, знецінилися за наслідками інфляційних процесів у країні та падіння курсу гривні по відношенні до основних світових валют, що в свою чергу не покриє понесені Компан ією витрати на придбання навіть матеріальних цінностей як складової собівартості житла.

В той же час, з метою зупинки та затягування процесу розгляду судових справ про стягнення коштів, а отже і відтягування процесу повернення боргу,  ПАТ АКБ «Аркада» подало зустрічний позов до ПАТ «ХК «Київміськбуд» про визнання недійсним Генерального договору від 10.06.2002 року.

Якщо суд визнає генеральний договір недійсним, це може призвести  до визнання недійсними і договорів про участь у Фонді фінансування будівництва, що були укладені фізичними особами в рамках Генерального договору від 10.06.2002 року між ПАТ АКБ «Аркада» і довірителями. Наслідком може стати скасування свідоцтв про право власності і зобов’язання довірителів повернути власні квартири.

Ось так ПАТ АКБ “Аркада” стоїть на захисті інтересів довірителів та безкоштовно користується коштами забудовника.