ЗАКОН ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ У СФЕРІ ДЕРЖАРХБУДКОНТРОЛЮ ЗДЕШЕВИТЬ ВАРТІСТЬ ЖИТЛА

З початку вересня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства»

Відтепер подання документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та прийняття в експлуатацію об’єктів, розташованих на території населених пунктів, є компетенцією виконавчих органів сільських, селищних, міських рад з відповідних питань. Такі ж повноваження щодо об’єктів за межами населених пунктів отримують відповідні органи РДА. При цьому реалізація закону забезпечувати можливість вибирати з декількох юридично допустимих рішень те, яке вважається кращим в даних обставинах.

Відповідно до закону, органи ДАБК будуть створюватися виходячи з можливостей і потреб регіонів. Функція за дотриманням законності рішень місцевої влади залишається за державою. Створюється система державного нагляду за прийняттям рішень у сфері містобудування та здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю, механізми оскарження замовником таких рішень.

Також спрощено деякі дозвільні та погоджувальні процедури в будівництві.

Такий крок, на думку Віце-президента ПАТ «ХК «Київміськбуд» Едуарда Шевчука,  дозволить забудовнику економити кошти, які раніше витрачались на проходження погоджувальних процедур, що, відповідно, дозволить зменшити вартість квадратного метра.

ЗАКОН ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ У СФЕРІ ДЕРЖАРХБУДКОНТРОЛЮ ЗДЕШЕВИТЬ ВАРТІСТЬ ЖИТЛА

«Новий закон удосконалює процедури подання декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт шляхом встановлення вичерпного переліку підстав для її повернення. Крім того, скорочується термін видачі технічних умов до 10 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви. Все це ті позитивні кроки, які дозволяють  привести наше законодавство в окремих сферах у відповідність до правового поля ЄС, що своєю чергою дає можливість Україні підвищити позицію у рейтингу Doing Business. Минулого року Україна посіла 96 місце і покращила свої позиції одразу на 16 пунктів», – зазначив Едуард Шевчук.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада України прийняла розроблений Мінрегіоном закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства». Потому 19 серпня Уряд затвердив низку нормативно-правових актів, розроблених Мінрегіоном з метою подальшої імплементації норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства».

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, презентуючи  відповідний пакет проектів постанов КМУ, зазначав, що передача містобудівних повноважень місцевій владі здешевить вартість житла.

Раніше заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Абрамовський заявляв, що  передача повноважень ДАБІ на місця підвищить контроль над забудовою з боку громад та відповідальність органів місцевого самоврядування за створені об’єкти архітектури.