ЗАБУДОВНИКИ ПРО ЗАКОНОПРОЕКТ 5600: У ІСНУЮЧОМУ ВИГЛЯДІ ЙОГО ПРИЙМАТИ НЕ МОЖНА

Проект закону 5600 про внесення змін до Податкового кодексу України не можна остаточно приймати в існуючому вигляді, тому що це матиме негативні наслідки для ринку нерухомості та економіки в цілому. Про це йшла мова на прес-конференції «Негативні наслідки нових податків на житло (законопроект №5600)», де під егідою Конфедерації будівельників зібралися представники найбільших будівельних компаній України.

ЗАБУДОВНИКИ ПРО ЗАКОНОПРОЕКТ 5600: У ІСНУЮЧОМУ ВИГЛЯДІ ЙОГО ПРИЙМАТИ НЕ МОЖНА
Віце-президент «Київміськбуду» Андрій Джигіль підкреслив: компанія підтримує позицію Конфедерації будівельників, і роз’яснив, що на сьогоднішній день ціни на нерухомість вже ростуть через подорожчання будматеріалів.

«Протягом всього 2021 року в світі спостерігається стрімке зростання цін на всіх сировинних ринках. Оскільки економіка країни залежна від світових цін на сировину, то це зростання призводить до зростання цін, в тому числі на будівельні матеріали. Особливо помітний цей ріст у виробах з металу.
ЗАБУДОВНИКИ ПРО ЗАКОНОПРОЕКТ 5600: У ІСНУЮЧОМУ ВИГЛЯДІ ЙОГО ПРИЙМАТИ НЕ МОЖНАЗ огляду на
те, що нерухомість дорожчає через зростання цін на будівельні матеріали, додаткове податкове навантаження (пропоноване законопроектом 5600) призведе до ще більшого збільшення цін на нерухомість. Для кінцевого покупця ціна може виявитися непідйомною!» – роз’яснив Андрій Джигіль.

Холдингова компанія «Київміськбуд» орієнтується на сегмент житла економ- і комфорт-класу, щоб якомога більше людей могли собі дозволити придбати квартиру. Але ця законодавча норма відразу призведе до різкого стрибка ціни, і житло для багатьох стане недоступним. Крім того, зменшитися і кількість платників податків: для багатьох забудовників різкий відтік клієнтів стане смертельним.

Віце-президент «Київміськбуду» також нагадав, що з 1 березня в Україні діє програма 7% іпотеки.

«Її основна мета – зробити житло більш дешевим і доступним для населення. На тлі того, що Президент всіма силами намагається здешевити квадратні метри, норми законопроекту 5600 приведуть до зворотного ефекту. Виходить, що запропонований законопроект практично зводить нанівець щире бажання Президента допомогти українцям в придбанні власного житла», – зазначив Андрій Джигіль.

Усі представники великих забудовників погодилися з тим, що такі податкові нововведення матимуть вкрай небажані наслідки для ринку нерухомості, серед яких зростання ціни квадратного метра, скорочення кількості угод, зменшення обсягів будівництва.

Нагадаємо, Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень №5600 1 липня прийнятий Верховною радою в першому читанні. Серед іншого, законопроект передбачає підвищення податків на продаж і покупку нерухомості. Наприклад, проект вводить ПДФО в 18% для сум з продажу третьої і наступних об’єктів нерухомості. Крім того, збільшується і кількість операцій на ринку нерухомості, які обкладаються ПДВ. Експерти прогнозують, що в результаті таких нововведень, ціна на квартир може вирости на 20-30%.