ВАСИЛЬ ОЛІЙНИК ВІДПОВІВ НА ЗАПИТАННЯ FORBES.UA ПРО СТАН СПРАВ У КИЇВМІСЬКБУД

Голова правління – президент ПрАТ “ХК “Київміськбуд” Василь Олійник дав інтерв’ю виданню Forbes.ua. Розмова із журналісткою Тетяною Антонюк тривала майже 4 години. Говорили про те, що стало причиною складного фінансового становища та які шляхи виходу з кризи бачить новий керівник, що вдалось зробити за 6 місяців від призначення на посаду, та що потрібно, щоб на будівельних майданчиках компанії знову “закрутилися крани”. 


Василь Олійник керує «Київміськбудом» вже майже пів року. Він очолив компанію, яка зупинила роботи на будівельних майданчиках і мала низьку ліквідність. За рахунок чого живе компанія і в яких житлових комплексах веде роботи зараз?

ВАСИЛЬ ОЛІЙНИК ВІДПОВІВ НА ЗАПИТАННЯ FORBES.UA ПРО СТАН СПРАВ У КИЇВМІСЬКБУД
Фото: Артем Галкін для Forbes Ukraine

Після скандального звільнення у груді 2023 року президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра, компанію очолив Василь Олійник, 63. Він – виходець із Stolitsa Group.

«Мій життєвий шлях повʼязаний з будівництвом, досвід у мене живий, прикладний», – каже Олійник. Він пройшов всі «щаблі» будівельника: від робітника у бригаді до гендиректора підрядної компанії. Це прослідковувалось і в розмові: Олійник може з деталями розповідати про будівництво.

Тисячі українців очікують від нього відновлення будівництва десятків будинків колись найбільшого забудовника Києва. Від простою на майданчиках страждають 27 000 інвесторів «Київміськбуду» та «Укрбуду». Зараз у компанії 24 будівельні адреси, де розміщені житлові комплекси. Сукупно це 122 черги – окремі будинки чи секції у будинках.

2022-2023 роки були для компанії збитковими: -54,89 млн грн і -111,65 млн грн відповідно. Натомість перший квартал 2024-го холдинг завершив із плюсовим результатом: 86,7 млн грн прибутку. Як йому це вдалось?

У своєму першому інтервʼю новий очільник «Київмісьбуду» Василь Олійник розповідає, чому очолив компанію, незважаючи на її важкий стан, чи готовий залучати інші компанії для добудови комплексів, та чому співпраця з програмою єОселя – поки не варіант для «Київмісьбуду».

Інтервʼю скорочено і відредаговано для зрозумілості.

ВАСИЛЬ ОЛІЙНИК ВІДПОВІВ НА ЗАПИТАННЯ FORBES.UA ПРО СТАН СПРАВ У КИЇВМІСЬКБУД
Фото: Артем Галкін для Forbes.ua

Як стати президентом «Київміськбуду»

У грудні 2023 року тодішній керівник «Київміськбуду» Ігор Кушнір написав заяву про звільнення, на початку лютого 2024-го вас призначили на його місце. Від кого отримали пропозицію очолити компанію? З ким були співбесіди?

У грудні я отримав два-три дзвінки від наглядової ради компанії, на переговорному етапі зустрівся з мером міста. На перших зустрічах пропонували обдумати. Я досить швидко вирішив, що готовий очолити «Київміськбуд».

«Київміськбуд» для будівельників – як вища ліга у спорті. Це була потужна, унікальна структура, взірець для будівельної галузі. Тому мав бажання спробувати. 

Весь процес тривав до двох місяців. 24 січня мене затвердили віцепрезидентом, ввели в склад правління. 8 лютого – оголосили про призначення на сесії міськради, а 9-го – я очолив «Київміськбуд».

Ці два тижні – від віцепрезидента і члена правління до президента компанії – технічні моменти? 

Так. Це період ознайомлення, вичитки базових документів і плавний перехід до керівного крісла. 

Чи спілкувались із попередником – Кушніром? 

У нас було дуже сухе спілкування. Вперше ми зустрілися в КМДА, коли він вже написав заяву. Потім кілька разів у «Київміськбуді». Він передав мені інформацію, таблиці. Ми не заглиблювалися у деталі – що, як? Мені не була цікава його діяльність.

Ви отримали компанію в дуже складному становищі: зупинка будівництва, брак коштів. Виглядає не дуже перспективним місцем для роботи.

Я памʼятаю період від 2000 до 2008 року, коли стрімко зростав будівельний ринок України. Криза 2008-го охолодила багатьох. Спад виробництва, відсутність коштів і супутні проблеми – я це проходив.

Ситуацію у «Київміськбуді» я до кінця не знав, розумів лише суть проблеми. Вона схожа з тим, що було у 2008-му. Зустрічі з інвесторами, які не отримали квадратні метри, у мене були у 2008-2010 роках. Робота над програмами виходу, пошук коштів – я це розумів.

Масштаб, розмір цифр, касові розриви «Київміськбуду» я збагнув тут, коли почав ознайомлюватися з документами.

Втрата довіри і репутації компанії вже була до мого приходу. Моє завдання – поновити це в майбутній діяльності.

Повне інтерв’ю читайте за посиланням«Київміськбуд» для будівельників – як вища ліга у спорті». Президент КМБ Василь Олійник розповідає, чому очолив компанію, де залучає гроші на її порятунок і хто отримає житло вже цього року. Перше інтерв’ю