ПОПИТ НА НЕРУХОМІСТЬ ЯК І РАНІШЕ ВИСОКИЙ, – ТЕТЯНА МАРКОВА

        «Деловая столица» опитала девелоперів щодо ситуації на ринку нерухомості. Чи зможуть забудовники продати побудовані квадратні метри, як можуть вплинути на вартість житла прийдешні вибори, і який сегмент нерухомості користується найбільшим попитом у покупців. Серед учасників опитування директор Департаменту продажів і маркетингу ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Тетяна Маркова.

ПОПИТ НА НЕРУХОМІСТЬ ЯК І РАНІШЕ ВИСОКИЙ, - ТЕТЯНА МАРКОВА

  1. Як ви оцінюєте купівельну спроможність? Чи зможуть забудовники продати побудовані квадратні метри, як планували це на початку 2018 го?

       Зможуть. І не тільки побудовані, але й ті, які в планах у забудовника. Купівельна спроможність, як і звичка зберігати гроші в валюті і «під матрацом», у наших громадян незмінні. І поки банківська система буде відвойовувати назад втрачену в період кризи довіру, люди будуть зберігати гроші або в домашніх схованках, або вкладати їх в квадратні метри. Попит на нерухомість як і раніше високий, ну і прибутковість від перепродажу квартири, купленої на етапі «котловану» і в готовому будинку – близько 25-40%.

  1. За вашими підрахунками, скільки квартир в новобудовах не продані і яка їх частина має шанси не бути реалізованою найближчим часом?

       У готових будинках ХК «Київміськбуд» практично не залишається вільних квартир. Десь одна, десь дві-три, в великих комплексах – до десяти. Як правило, це так звані «не видові» квартири, або квартири дуже великого метражу – 4, 5, 7-кімнатні, які проектувалися для великої родини або великих амбіцій. Це не критично, квартири куплять. Ми зробили спеціальну добірку всіх пропозицій готових квартир у наших комплексах, за минулий тиждень «пішло» дуже багато.

  1. У якому сегменті основний акцент в попиті на житло в новобудовах?

       Як і раніше найвищим попитом користується житло економ і комфорт класів. Тим більше, що його доступно купити не тільки за повну вартість, а й за допомогою розстрочки або іпотечного кредиту. Але і комфорт клас підтягується за показниками продажів. Найбільш ходові – «одинички», практично впритул до них – «двушки», їх, як відзначають наші менеджери, в основному купують для себе, не для заробітку або заощадження грошей. А попит на житло бізнес класу залишається стабільним вже багато років.

  1. Ціни на житло: чи виправдалися цінові очікування аналітиків вашої компанії за 8 місяців? Як змінилися ціни і що на них впливало? Яких цін варто очікувати на первинному ринку житла до кінця року – на початку 2019-го? Що на них впливатиме?

       Ціни зростають. З початку року ціни в середньому зросли на 25%. Тому дійшовши практично впритул прибутковості, багато забудовників, і ми в тому числі, піднімаємо ціну на квартири. Зростає вартість всього – матеріалів, комплектуючих, палива, енергоносіїв, оплати праці. Наприклад, всі будматеріали подорожчали на 30%, їх вартість зростає щомісяця. Крім подорожчання будматеріалів, зросла середня зарплата у будівельників. Це теж дає свій поштовх. В цілому на сьогоднішній день собівартість будівництва збільшилася відсотків на 25%. Квадратний метр виріс в ціні на 25%. Скажу вам більше, така тенденція збережеться і надалі, принаймні, чинників, які свідчать про зворотне, я не бачу.

  1. На думку одного з учасників ринку, одна з головних помилкових тенденцій останніх років – смарт-квартири. Будь ласка, прокоментуйте.

       «Київміськбуд» не будує смарт-квартири, як інші забудовники по 18 кв.м., критично малий метраж просто суперечить санітарним нормам і психології людини. Наші найменші квартири від 30 кв.м, це квартири-студії, 1-кімнатні починаються від 36-37 кв.м. Бум на крихітні квартири був спровокований, по-перше, потребою в поліпшенні житлових умов – хоч маленька, але своя – жити окремо від батьків, дітей, по-друге, прийнятною ціною таких квартир.

  1. Яка частина ваших покупці при покупці житла користується кредитами, розстрочками від забудовника? Чи очікуєте ви збільшення кількості таких покупців?

       У більшості випадків покупка здійснюється при 100% оплаті, саме тоді забудовник підстьобує найбільшою знижкою, а якщо ще й на етапі «котловану», то і дуже привабливою ціною. Відсотків 15 квартир купують за допомогою іпотеки, це за показниками з початку року. Розстрочку також використовують. Тут важливо уточнити, наші менеджери завжди намагаються знайти оптимальний варіант покупки квартири для людини, і пояснюють, що застосовувати схеми «довгих» грошей потрібно тоді, коли впевнений у стабільності доходів на тривалий період, і тоді, коли до покупки за повну вартість не вистачає невеликої суми. Вплутуватися в кредит, коли позика становить 90% від всієї суми – нелогічно. На перші рік-півтора відсоток по кредиту невисокий, від 5 до 7,5% у наших банків-партнерів, але після цього терміну, він стає 24%, і виплатити такий кредит буде проблематично. При розстрочці важливо звернути увагу на те, що залишок по платежах не фіксується в ціні, якщо за час будівництва зросте вартість квадратного метра, то виросте і вся сума заборгованості. Що стосується очікування кількості таких покупців, то є ймовірність, що уряд знайде можливості для реанімації іпотечних держпрограм, їх збільшення, і тоді звичайно, купити квартиру прийде в рази більше людей.

Більше думок читайте в матеріалі: «ЖИЛАЯ НЕДВИЖИМОСТЬ: ВЫБОР ПЕРЕД ВЫБОРАМИ».