СЕРГІЙ ЮХИМЕНКО: НАШІ БУДИНКИ УТЕПЛЕНІ БЕЗПЕЧНОЮ І ЕФЕКТИВНОЮ МІНЕРАЛЬНОЮ ВАТОЮ

Нові дерегуляційні реформи законодавства обмежили права пожежних щодо контролю забудовників. І для недобросовісних компаній – це зручний спосіб використовувати дешеві, неякісні матеріали при утепленні будинків. Наслідки від таких дій можуть бути вкрай небезпечними. Саме облицювання стала однією з причин швидкого поширення вогню, що охопив 24-поверхову будівлю на заході Лондона в ніч на 14 червня. В результаті пожежі в будівлі загинули 80 осіб. Портал КиевVластьвирішив дізнатися, як українські забудовники забезпечують пожежну безпеку своїх об’єктів.

       Головний інженер ХК «Київміськбуд» Сергій Юхименко вважає, що в Україні системних проблем з пожежною безпекою немає, частіше мають місце окремі випадки, на які миттєво реагує галузь. Але відповідальність забудовника, який використовує неякісні матеріали, повинна бути максимальною.

СЕРГІЙ ЮХИМЕНКО: НАШІ БУДИНКИ УТЕПЛЕНІ БЕЗПЕЧНОЮ І ЕФЕКТИВНОЮ МІНЕРАЛЬНОЮ ВАТОЮ

 

Здебільшого причиною загоряння в будинку є неправильне використання побутових приладів або використання несертифікованих приладів. І, до речі, в Лондоні причиною пожежі в будівлі був несправний холодильник, хоча це не зменшує факту, що такий великий масштаб пожежі стався саме через якість обшивки будівлі.

Забудовники, насправді, розуміють ризики, пов’язані з використанням неякісних або заборонених матеріалів. Більш того, після пожежі в 2013 році у висотці на вул. Гетьмана в Києві, в обшивці будинків висотністю більше 9 поверхів допускається застосування виключно негорючих матеріалів. І хоча з липня 2013 роки вже немає необхідності отримувати дозвіл від органів пожежного нагляду і контролю на початок робіт та оренду приміщень, зате є обов’язок зареєструвати Декларацію відповідності в територіальному органі ДСНС. Що ж стосується перевірок службами пожежної безпеки, то вони, звичайно, можуть бути, якщо є сигнали про те, що має місце порушення. В інших же випадках, такі перевірки часто носять корупційний характер.

Як показує досвід, покарання гривнею – найдієвіший спосіб. Тому, штраф за використання неякісних або заборонених матеріалів забудовником повинен бути максимальним, аж до кримінальної відповідальності. Будуючи висотний будинок, в якому буде проживати кілька сотень людей, девелопер бере на себе відповідальність за життя цих людей в готовому будинку.

Пожежна безпека на наших будмайданчиках регулюється Державними будівельними нормами і контролюється нашими інженерно-технічними працівниками, а також регулярно перевіряється мобільною бригадою з охорони праці. Крім того, для кожного проекту розробляються розділи систем безпеки. Не кажучи вже про те, що в кожному будинку є вогнегасники, а в холах – інструкції з евакуації людей і заходи пожежної безпеки. Всі проекти ще на стадії проектування проходять експертизу в органах державної експертизи.

Повертаючись до фасадів: всі будинки ХК «Київміськбуд» утеплені мінеральною ватою. Це безпечний і ефективний утеплювач. Мінвата не горить і не плавиться, має відмінні теплоізоляційні і звукоізоляційні якості, стійка до перепадів температур. Так, вона дорожче пінопласту, але, як показує практика, на цьому не можна економити.

Більше думок читайте за посиланням: Столичні висотки: хто і як контролює нашу безпеку?