ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: ЗАБУДОВНИКУ ВИГІДНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМАХ.

З 20 по 22 серпня в Українському домі відбудеться Другий Виставковий форум «Доступне житло», присвячений 22-й річниці Незалежності України. Про те, як діють державні програми, яку краще обрати і чи вигідно забудовникам будувати «доступні квадрати» – Олександр Мороз, Віце-президент ПАТ «ХК «Київміськбуд».

В Україні існує кілька державних програм, покликаних вирішити житлове питання громадян. Найпоширенішими на сьогоднішній день є дві програми: «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для населення» і «Доступне житло: 70 на 30», які йдуть на виконання соціальних ініціатив Президента України. Саме в цих програмах бере участь Холдингова компанія «Київміськбуд».

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: ЗАБУДОВНИКУ ВИГІДНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМАХ.

«Якщо говорити детальніше, то, наприклад, в Києві стати учасником  державної програми «Доступне житло: 70 на 30» можуть ті громадяни, які перебувають на державній черзі на покращення житлових умов. Для того щоб стати на квартоблік, треба бути зареєстрованим у столиці не менше 5 років, далі подати заяву до райдержадміністрації, вона в свою чергу звертається до Київської міської державної адміністрації, і вже маючи її рішення, людина отримує форму для перебування на черзі й тільки тоді може стати учасником цієї програми.

Механізм такий: громадянин вносить на свій поточний рахунок, відкритий в одному із уповноважених банків, кошти в обсязі 70 відсотків вартості вибраної ним квартири. А держава, в свою чергу, компенсує 30% вартості нормативної площі доступного житла, і це досить вагома допомога для українських родин, що бажають поліпшити свої житлові умови, особливо коли йде мова про купівлю житла в місті Києві. І з кожним роком громадяни, які хочуть скористатися саме цією програмою стає все більше.

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: ЗАБУДОВНИКУ ВИГІДНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМАХ.

Однак, якщо говорити про програму «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для населення», то вона має ширші можливості. Адже для участі в ній не потрібно перебувати на квартирній черзі. При виборі іпотечного кредитування варто лише довести, що ти потребуєш поліпшення житлових умов. Для цього раджу користуватися Житловим кодексом. Якщо ви винаймаєте квартиру чи оселилися у гуртожитку, ви попадаєте в програму іпотечного кредитування.  За її умовами, громадянину на першому етапі потрібно звернутися до акредитованого банку, сплатити до 25 відсотків вартості житла, а далі, взяти позику на ту суму, якої не вистачає. Банк таку позику дає під 16% річних 13 з яких учаснику програми компенсує держава через Іпотечний центр в м. Києві та Київській області. Діє ця програма з травня минулого року і користується попитом у населення.

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: ЗАБУДОВНИКУ ВИГІДНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМАХ.

Вибір програм, які існують на сьогоднішній день, дозволяють громадянину вирішити свої житлові проблеми. Наприклад, ПАТ «ХК «Київміськбуд»  за час дії програм передав під реалізацію  967  квартир, загальною площею — 72 413,67 кв.м.. У 2013 році у нас реалізується 287 квартир, з яких 135 уже зарезервовано і ці люди вже мають можливість укласти договори на такі квартири. І ми готові надавати у цю програму ще більше квартир, якщо буде попит громадян.

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: ЗАБУДОВНИКУ ВИГІДНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМАХ.

Що стосується нової державної програми – оренда з правом викупу, ми з радістю розглянемо можливість нашої участі у ній, після детального вивчення всіх нормативних документів.  Адже участь у державних програмах дає можливість забудовникам працювати і розвиватись. Там де працює забудовник, працюють ще 20-25 суміжників, відповідно це бюджетоутворююча галузь економіки. Я вважаю, що участь у будь-якій державній програмі, покликаній вирішувати житлові проблеми громадян , вигідна для забудовника. Головне, щоб забудовник був відповідальним, таким, як є «Київміськбуд».

ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: ЗАБУДОВНИКУ ВИГІДНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМАХ.

Відносно питання ціноутворення, яке часто ставлять журналісти, думаю, варто пояснити, як контролюється ціна квадратного метра. А контролюється вона державою. Коли ми подаємо звернення до міжвідомчої комісії Мінрегіону, то саме вона затверджує ціну квадратного метру забудовника, переглянувши надані ним документи. Зверніть увагу, ціна у переважної більшості будівельних компаній, які зводять житло економ-класу, не суттєво різниться».