АРКАДІЙ БОНДАРЕВ: ПОПИТ НА СМАРТ-КВАРТИРИ ДИКТУЄ І ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ

  Віце-президент «Київміськбуду» про те, чи надовго тенденція до зменшення площ житла і якими є подальші перспективи розвитку ринку

В останні роки на ринку нерухомості спостерігається тенденція до зменшення розміру квартир. Якщо раніше популярними були 1-кімнатні квартири площею 60 кв. м і 3-кімнатні – від 100 кв. м, то сьогодні інвестор обирає житло значно менших розмірів. На первинному ринку з’явилися квартири загальною площею 17-25 кв. м, і тепер вони є фаворитами серед українських покупців. Віце-президент «Київміськбуду» Аркадій Бондарев про те, чи надовго тенденція до зменшення площ житла і якими є подальші перспективи розвитку ринку.

АРКАДІЙ БОНДАРЕВ: ПОПИТ НА СМАРТ-КВАРТИРИ ДИКТУЄ І ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ

 

Безумовно, тенденція до зменшення площі житла за останні три роки – наслідок економічної ситуації у країні. Доходи громадян, висока плата за комунальні послуги і нестабільна економіка спровокували попит на малий метр. Забудовнику важливо реалізувати зведені квартири, тому доводиться враховувати побажання та можливості інвестора. Навіть більше, можливості інвестора враховувати потрібно у першу чергу. Відповідно житлова площа скоротилася приблизно на третину.

Попит на те чи інше житло формує той, хто в нього інвестує. При цьому потрібно враховувати і той факт, що багато людей вкладали кошти в житло протягом останніх років в умовах валютних коливань, коли потрібно було просто «рятувати» свої заощадження. А більш надійного сейфа, ніж нерухомість, у нас в країні поки що немає. Головне, обрати правильного і надійного забудовника.

Ситуація у банківській сфері досі вельми нестабільна, а великі будівельні компанії зводять нові будинки як і раніше. А все завдяки інвесторам, які довірили їм свої гроші. «Київміськбуд», до речі, навіть запровадив програму заохочення, завдяки якій інвестор може отримати дохід із вкладених у квартиру коштів чи отримати готове житло. Так, забудовник має стимулювати інвесторів зберігати гроші у квадратних метрах.

АРКАДІЙ БОНДАРЕВ: ПОПИТ НА СМАРТ-КВАРТИРИ ДИКТУЄ І ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ

         (1-кімнатна квартира у ЖК на  вул. Обухівській)

На думку наших фахівців, найкомфортніший метраж для невеликої квартири – 35 кв. м для 1-кімнатної, 50 кв.м для 2-кімнатної та 70 кв.м – для квартири на три кімнати. У маленькій квартирі, де кімната становить 7–9 метрів, можна переночувати, але жити у таких умовах некомфортно.

Водночас на ринку зявилися пропозиції і на 17-20 кв. м. У «Київміськбуду» мінімальна площа помешкань – 26-30 кв. м. Як правило, такі «малюки» – це квартири-студії, у яких кімната і кухня об’єднані. За санітарними нормами, на одну людину має припадати 17,5 корисних квадратів, тобто вся оселя має бути приблизно 25 кв. м. Ці норми не варто ігнорувати, адже комфорт того вартий.

На кількох об’єктах, які вже побудовано і які ще будують, у нас є цілі секції малометражного житла, яке користується попитом серед інвесторів. Часто це перша квартира для молодої сім’ї, або для студента, або для самотньої людини. Тому, якщо і далі такі квартири будуть затребуваними, забудовник враховуватиме побажання інвестора.

АРКАДІЙ БОНДАРЕВ: ПОПИТ НА СМАРТ-КВАРТИРИ ДИКТУЄ І ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ

         (1-кімнатна квартира у ЖК на перетині вул. Новомостицької і Замковецької)

Та завжди існує інший бік медалі. Багатоквартирний будинок будують на десятиліття. Значить, у перспективі такого житла стане дуже багато. А ми усі сподіваємося, що ситуація і в країні, і в економіці покращиться. Відчувши себе фінансово впевненішими, люди почнуть купувати більші за площею квартири, а малометражне житло може стати вибором або зовсім малозабезпечених громадян, або притулком для певного прошарку суспільства. Як правило, у таких районах зростає криміногенна ситуація. Тому наша компанія, наприклад, планує невеликі квартири поряд із квартирами середнього і великого метражу, де у будинку мешкатимуть люди з різним соціальним та фінансовим станом.

Насамкінець хочеться нагадати: у сучасних умовах, купуючи квартиру, багато хто керується принципом «хоч маленька, але своя». Та при цьому варто дбати про свій комфорт та обирати не найдешевше, а найкраще з доступного.