ЦІНИ НА КИЇВСЬКІЙ «ПЕРВИНЦІ»: ДРУГИЙ МІСЯЦЬ ЗРОСТАННЯ

       «Квадратний метр» столичних новобудов в квітні і травні підріс в ціні. Підвищення прогнозувало більшість забудовників, посилаючись на подорожчання будматеріалів і енергоносіїв. Однак ціни в передмісті були відносно стабільні. Чи буде підвищуватися вартість в літні місяці і якими темпами, що буде на ринку «первинки» в передмісті – цікавилася KV у провідних девелоперів столичного регіону.

       «Київміськбуд»: На первинному ринку житла цінам знижуватися особливо вже й нікуди. Адже за підсумками минулого року собівартість будівництва зросла на 30%. А з початку цього року – майже на 15% подорожчали будівельно-монтажні роботи. Зростає також вартість будівельних матеріалів. Істотно зросла і зарплата будівельникам. Якщо її не тримати на відповідному рівні, працювати буде нікому, решта будівельників також поїде будувати в Європу.

       На підвищення собівартості квадратного метра житла також впливають вартість землі, прокладка і підключення до мереж, проектні та супутні їм роботи.

       Крім факторів, що впливають на зростання собівартості будівництва, на підвищенні цін на первинному ринку житла позначається традиційне серпнево-вересневе збільшення попиту і, відповідно, цін на житло. У червні ж і липні ціни обіцяють бути стабільними, якщо не станеться різкого стрибка курсу долара США або будь-яких інших форс-мажорних подій.

       Далі: постійно зростаючий попит провокує зростання ринкових цін на столичному ринку житла. За різними оцінками, до моменту введення столичного об’єкта будівництва в експлуатацію, як правило, розпродано до 90% квартир. Хоча, звичайно ж, багато що залежить від забудовника, від розташування житлового комплексу та його характеристик. Але для більшості київських новобудов – це абсолютно нормальний показник.

      Оскільки інших варіантів, куди можна надійно вкласти гроші в Україні, практично немає – столичний ринок житла і є тією найбільш ефективною і мало не єдиною можливістю громадян.

       Приміський ринок відстає від столичного з причин менш розвиненою соціально-побутової та транспортної інфраструктури, а також з-за віддаленості проживання мешканців від місця їх постійної роботи, коли діє принцип: живеш далі – обійдеться дешевше. Але приміський ринок новобудов буде тягнутися за столичним, і з розвитку, і за ціною.

ЦІНИ НА КИЇВСЬКІЙ «ПЕРВИНЦІ»: ДРУГИЙ МІСЯЦЬ ЗРОСТАННЯ

       Більше думок читайте в статті: Цены на киевскую “первичку”: второй месяц роста.