ДО УВАГИ ГРОМАДСЬКОСТІ ТА ЗМІ

У зв’язку із суспільним резонансом, пов’язаним з новиною «Київрада хоче перекласти на держбюджет 2,28 мільярда боргу «Київміськбуду», опублікованої 15 грудня 2023 року на сайті видання «Економічна правда», інформуємо про наступне. 

У звіті тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з питань перевірки діяльності ПрАТ «ХК «Київміськбуд» (серед іншого) йдеться про наступне: 

«Звернутись до Кабінету Міністрів України з вимогою компенсувати ПрАТ «ХК «Київміськбуд» сумарного запланованого збитку, пов’язаного з добудовою проєктів корпорації «УКРБУД» у сумі 2,28 мільярда гривень» 

Тобто, сума у 2,28 млрд грн пов’язана виключно із добудовою об’єктів корпорації «Укрбуд». Саме стільки коштів необхідно для кінцевої добудови житлових комплексів, переданих від «Укрбуду» для добудови силами «Київміськбуду».

Підкреслюємо, що ця сума не є боргом Холдингової компанії «Київміськбуд»! 

Нагадаємо, що ПрАТ «ХК «Київміськбуд» було включено в якості нової сторони до договорів про будівництво вищезгаданих ЖК розпорядженням Кабінету міністрів України «Про заходи щодо розв’язання проблем інвесторів житлових комплексів, будівництво яких здійснювалося підприємствами — учасниками Української державної будівельної корпорації «Укрбуд» від 17 червня 2020 р. № 772-р.

Окрім того, загальний дефіцит коштів, необхідних для добудови об’єктів «Укрбуду», було зафіксовано у зведеній таблиці,  яку підписали три сторони: ПрАТ «ХК «Київміськбуд» (новий забудовник), ТОВ «Укрбуд Девеломпент» (попередній забудовник та основний девелопер групи компаній «Укрбуд») та ТОВ «Фінансова компанія «Житло-Капітал» (управитель фондів фінансування будівництва всіх ЖК «Укрбуд»).

Загальна кількість введених «Київміськбудом» квадратних метрів у житлових комплексах «Укрбуду» становить майже  400 тис. кв. м. Це понад 4,2 тисячі квартир, плюс понад 800 машиномісць та вбудовані комерційні приміщення. 

Просимо ЗМІ ретельно перевіряти інформацію та звертатись за коментарями, аби публікації були об’єктивними та різнобічними.