ДАБІ СПРОСТИЛА ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО ВВЕДЕННЯ ОБ’ЄКТІВ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

Державна архітектурно-будівельна інспекція спростила декларацію про введення в експлуатацію об’єктів, які починали будуватися шляхом подання повідомлення.

1 жовтня Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови №461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів», спростивши декларацію про введення в експлуатацію об’єктів, які починали будуватися шляхом подання повідомлення. Таке рішення ухвалене за пропозицією Державної архітектурно-будівельної інспекції України з метою полегшити громадянам оформлення документації про введення в експлуатацію будівель.

«Сьогодні в Україні близько половини будівництв починаються шляхом подання повідомлення. Однак коли ці об’єкти доводиться вводити в експлуатацію, спрощена система не діє. Людина має вписати в декларацію безліч інформації, в тому числі багато технічих даних, в яких розбираються лише спеціалісти. Вся ця зайва інформація лише заплутує людей і призводить до великої кількості помилок у документах. Як наслідок – декларації повертають на доопрацювання. Заповнити спрощену декларацію буде значно легше, адже вона міститиме лише загальнозрозумілі дані», – заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Максим Мартинюк.

Обсяг декларації скоротили з 15 до 7 пунктів, об’єм зменшився від 5-ти до 2-х сторінок, буде значно спрощено подачу даних, не потрібно буде вписувати інформацію про відповідальну особу з технагляду, генпідрядника та генпроектувальника, детальну характеристику споруди, основні її показники тощо.

Відтепер, громадяни, які раніше починали будівництво шляхом подання повідомлення, вказуватимуть у Декларації лише інформацію про об’єкт, замовника, дані щодо повідомлення про початок будівельних робіт, інформацію про поштову/будівельну адресу, реквізити документу, що посвідчує право власності/користування земельною ділянкою, характеристику індивідуальних житлових, садових, дачних будинків та нежитлових будівель (за результатами технічної інвентаризації), інформацію про проведену технічну інвентаризацію об’єкта будівництва.

Очікується, що такі зміни до декларації збережуть час та зусилля громадян і стануть черговим кроком на шляху до втілення нових принципів державного управління.

За словами головного інженера – директора Департаменту технічного забезпечення будівництва ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олега Регіди, сьогодні прийняття в експлуатацію об’єктів IV і V категорій складності здійснюється на  підставі  акта  готовності об’єкта до експлуатації шляхом видачі Інспекцією сертифіката.

ДАБІ СПРОСТИЛА ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО ВВЕДЕННЯ ОБ’ЄКТІВ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

«На теперішній час Компанія готує документи для подачі їх до ДАБІ України  по мірі готовності об’єктів до експлуатації у повному обсязі у відповідності до постанови КМУ.

Сподіваємося, що наступним кроком буде вирішення питання і по зменшенню обсягу  документів, які надаються до Інспекції, що стосуються видачі сертифікату відповідності та готовності об’єктів до  експлуатації та належать до IV і V категорії складності», – зазначив О.Регіда.