ЯК ПРАЦЮЮТЬ СТОЛИЧНІ ЗАБУДОВНИКИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Ситуація з поширенням коронавирусу і наслідками, в тому числі і економічними, сьогодні не залишає осторонь нікого. Завдання будівельної галузі, яку багато хто по праву вважає локомотивом економіки, – вистояти кризу, залишитися на плаву і не підвести своїх споживачів. Столичні забудовники розповіли СтройОбзор, як вони організували свою роботу на час карантину і поділилися прогнозами по ринку нерухомості в цілому.

Холдингова компанія «Київміськбуд»

Оцінити зараз наскільки карантин вплинув на економічну ситуацію на ринку і в країні досить складно, ми тільки на початку карантинних заходів. Зрозуміло, що негативний вплив відчули на собі всі галузі, не тільки ринок нерухомості. Падіння реального ВВП в 2020 році прогнозується на рівні 3,9%. Такі дані містяться в оновленому прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2020 рік, який затвердив уряд. У той же час, вже з другої половини року очікується поступове відновлення економічного зростання і подальше його прискорення в наступні роки. Карантин, звичайно ж, позначиться на галузі, якийсь час доведеться ще більш активно працювати, щоб повернутися на вихідні, докарантінні позиції.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ СТОЛИЧНІ ЗАБУДОВНИКИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Від стану світової економіки залежать усі галузі, не тільки нерухомість. А світова економіка в очікуванні загальної кризи. Правда, прогнозують його ще з минулого року, і прогнози поки не збулися. Але сьогодні ми маємо загрозу можливої ​​торгової війни між Китаєм і США, падіння цін на нафту і захворювання на коронавірус практично всієї земної кулі, а тому все більше і більше експертів вважають, що масштаби майбутньої кризи на цей раз будуть великими, а наслідки – значно гіршими за всі попередні кризи. І, звичайно, в числі тих, хто постраждає, виявиться ринок нерухомості. А адже будівельна галузь – один із основних драйверів економіки, поряд із будівельником роботу має 5-7 суміжників. І просідання або падіння будівельної галузі – це значне падіння економіки, висока інфляція і навіть можливе призупинення робіт на майданчиках. Сподіваємося, все-таки, що цього не станеться.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ СТОЛИЧНІ ЗАБУДОВНИКИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Наші будівництва не заморожені, на всіх майданчиках ведуться роботи. Якщо буде діяти заборона не збиратися більше 10 осіб, будемо шукати можливості формувати бригади за таким квотним принципом, але постараємося продовжити роботу.

При цьому доставка робочих на будмайданчику організована з першого ж дня карантину. Всі будівельники забезпечені засобами індивідуального захисту, технагляд стежить за тим, щоб на майданчиках всі виконували необхідні санітарні заходи.

У цілому Холдинг перейшов на роботу в умовах карантину. Ми скоротили кількість відділів продажів, залишивши тільки ключові, а також залишили по одному менеджеру і значно посилили діджитал. Зараз забронювати і навіть купити квартиру від «Київміськбуд» можна не виходячи з дому, буквально в два кліка комп’ютерною мишею.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ СТОЛИЧНІ ЗАБУДОВНИКИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Ми не плануємо знижувати ні продаж, ні ціни. Ми працюємо, в обмежених умовах, але працюємо. Ціни будуть рости, це не примха, а природне підвищення у зв’язку зі зростанням цін на будматеріали, пальне, робочу силу. У тому ж прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2020 рік курс долара закладений у розмірі 29,5 грн., а валютна складова присутня у всіх комплектуючих.

Що стосується термінів здачі об’єктів, то поки роботи на всіх будівництвах ведуться, «Київміськбуд» не змінював терміни введення ні на одному своєму об’єкті, і ми сподіваємося, що зможемо вкластися в зазначені строки.

Говорити про дефіцит на ринку будматеріалів нам не доводиться – наш Департамент організації будівництва добре знає свою роботу, договори на будматеріали і комплектуючі укладають не на місяць-два, це великі річні контракти з роками перевіреними партнерами, перебоїв поки немає.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ СТОЛИЧНІ ЗАБУДОВНИКИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Хочемо зазначити, що в такий непростий час, великі компанії, які мають значний портфель інвестицій, вистоять. Малі підприємства можуть покинути ринок через посилення конкуренції і боротьби за покупця між сильними гравцями. Якщо вдарить серйозна криза, варто очікувати певного перерозподілу попиту на ринку, а з-за падіння гривневих цін через подорожчання долара, забудовники піднімуть ціни. З підвищеними цінами може не справитися певна частина покупців, яка залишала покупку квартири до кращих часів. Тому ми завжди говоримо, найкращий час купувати нерухомість – завжди сьогодні. Як і те, що нерухомість – найнадійніший сейф в усі часи.

Кожна компанія має план розвитку на кілька років вперед, в якому враховані і можливі кризи. Поки причин для перегляду виходу в продаж нових об’єктів немає, і ми сподіваємося, що достатній запас міцності «Київміськбуд» дозволить пройти складний період без необхідності коригувати плани і зрушувати терміни виходу нових об’єктів, які так чекають наші покупці.

Більше думок читайте в матеріалі: Как работают столичные строительные компании в условиях карантина.