ЩОДО СТВОРЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ КОМІСІЇ З ПЕРЕВІРКИ ПАТ «ХК «КИЇВМІСЬКБУД»

Щодо створення депутатами Київської міської ради тимчасової контрольної комісії з перевірки фінансово-господарської діяльності ПАТ «ХК «Київміськбуд», а також подання проекту Постанови щодо утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки фінансово-господарської діяльності ПАТ «ХК «Київміськбуд» одним із депутатів Верховної Ради, повідомляємо наступне.

Холдингова компанія «Київміськбуд» є публічним акціонерним товариством, 80% акцій якого належать територіальній громаді Києва.

Київська міська рада, як акціонер, реалізує свої права, які  визначені Законом України«Про акціонерні товариства» та Статутутом Компанії, шляхом участі у Загальних зборах, отримання інформації про фінансово-господарську діяльність Компанії, входження представників Київської міської ради до складу органів управління компанії тощо.

Відповідно, ні норми Закону України «Про акціонерні товариства», ні Статут Компанії не дають право акціонеру самостійно здійснювати фінансово – господарську перевірку.

Також, статтею 85 Конституції України чітко визначені повноваження Верховної ради України, серед яких відсутні повноваження щодо здійснення перевірки фінансово-господарської діяльності  суб’єкта господарювання.

Крім того, згідно ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», виключно законами визначаються відповідні органи, уповноважені здійснювати державний нагляд у сфері господарської діяльності.

Зазначаємо, що ні депутати КМР, ні депутати ВР не є такими.

Згідно зі ст. 23 Господарського кодексу України та норм Конституції України незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб’єктів господарювання забороняється. Тобто, є порушенням норм Конституції України.

Зазначаємо також, що «Київміськбуд» є одним із найбільших забудовників українського будівельного ринку. Щороку компанією вчасно та в повному обсязі сплачуються дивіденди та платежі до бюджету. Так, лише у 2016 році «Київміськбудом» сплачено 31,8 млн грн дивідендів акціонерам Компанії (нагадаємо, утримувачем 80% акціє є місто, тож більшу частину нараховано саме до бюджету столиці), а також понад 100 млн грн податків.

Варто зазначити, що у 2015 році однією з найбільших аудиторських компаній світу вже було проведено перевірку фінансово-господарської діяльності Холдингової компанії. Результати аудиту свідчать про ефективну роботу та якісне управління активами компанії.

Не дивлячись на політичний тиск, «Київміськбуд» відкритий до діалогу та готовий до конструктивної співпраці в рамках визначених чинним законодавством дій.

Запевняємо інвесторів, що усі зобов’язання Холдингова компанія виконає якісно та у строк. Журналістів просимо уточнювати інформацію виключно у прес-службі «Київміськбуду».