МІНРЕГІОН ПОЛЕГШИТЬ ЖИТТЯ ЗАБУДОВНИКАМ.

Шукати незаборонені законодавством джерела фінансування для розроблення містобудівної документації і передбачати видатки на ці витрати закликав органи місцевого самоврядування очільник Мінрегіону Геннадій Темник.

За його словами, Міністерство вже підготувало зміни до законодавства, прийняття яких дасть можливість на підставі рішень генерального плану, надавати земельні ділянки фізичним і юридичним особам для потреб будівництва, а також містобудівні умови та обмеження. У зв’язку з тим, що розроблення містобудівної документації потребує коштів, а також із метою надання допомоги місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, Мінрегіон України опрацьовує питання щодо можливості виділення коштів з державного бюджету з цією метою.
Якщо таку ініціативу профільного міністерства підтримають депутати, це значно полегшить роботу будівельних компаній, говорить віце-президент Холдингової компанії «Київміськбуд» Василь Дудурич.

МІНРЕГІОН ПОЛЕГШИТЬ ЖИТТЯ ЗАБУДОВНИКАМ.«Мова йде про розробку планів зонування і детальних планів територій, які повинні розроблятися  за рахунок коштів місцевого самоврядування. Це дуже спростило б життя забудовникам. Наприклад, по деяким об’єктам, над якими ми зараз працюємо, на відведеному ДПТ (детальному плані території), намагаємось виступити інвесторами».

ДПТ безпосередньо визначає на окремо взятій території в 20-30  гектарів, якої висотності мають бути споруди, якого функціонального призначення: громадського чи житлового; які будуть дороги, проїзди, внутрішньоквартальні магістралі. На його основі легко буде видати основні умови обмеження.

«Сьогодні забудовник повинен надати купу необхідних документів, – говорить Василь Дудурич. Нотаріальне посвідчення власності на землю, зображення ділянки у різних масштабах, розроблені передпроектні пропозиції з ТЕП (техніко-економічні показники), містобудівний розрахунок. Ці документи подаються до Головархітектури для отримання умов обмежень , які є визначальним документом для початку проектування. Якщо запропоновані Мінрегіоном новації вдасться втілити в життя,  то на основі тільки ДПТ чи плану зонування території , можна буде одразу отримати містобудівні умови обмеження, не розробляючи передпроектні пропозиції , не вказуючи якісь відповідні ТЕПи».

Мінрегіон наполягає на якомога швидшій актуалізації наявної містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях шляхом прийняття сесіями відповідних рад рішень щодо можливості її подальшого використання.

«Містобудівна документація є основою для розвитку інвестиційної діяльності, забезпечення зростання економічного потенціалу регіону в цілому, спрощення дозвільно-погоджувальних  процедур. Однак, через відсутність планів зонування та детальних планів територій, землевідведення для будівництва з початку року ускладнене», – наголосив  Геннадій Темник. Міністр пообіцяв, що відомство буде жорстко контролювати хід оновлення у регіонах містобудівної документації.
«З кращого боку у питанні актуалізації містобудівної документації, можу відзначити Дніпропетровську, Івано-Франківську та Житомирську області, де забезпеченість містобудівною документацією населених пунктів складає 100%, 87% та 72% відповідно. Хочу подякувати їм за проведену роботу», – підкреслив очільник Мінрегіону.