РЕКОНСТРУКЦІЯ КОЛОНИ МАГДЕБУРЗЬКОМУ ПРАВУ ЙДЕ ЗА ГРАФІКОМ.

   У «Київміськбуді» впевнені, що реконструкцію Колони Магдебурзькому  праву закінчать до 1025-річчя Хрещення Русі.

Пам’ятник Хрещенню Русі, іменований також Колоною Магдебурзькому праву, знаходиться на нижній терасі сходів, біля підніжжя живописної Володимирської гірки. Сходи ведуть до дніпровської набережної. Наразі «Київміськбуд» проводить там відновлювальні роботи. Як розповів головний інженер ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олег Регіда, нині триває робота над фундаментом сходових майданчиків та укріпленням схилу.

РЕКОНСТРУКЦІЯ КОЛОНИ МАГДЕБУРЗЬКОМУ ПРАВУ ЙДЕ ЗА ГРАФІКОМ.

РЕКОНСТРУКЦІЯ КОЛОНИ МАГДЕБУРЗЬКОМУ ПРАВУ ЙДЕ ЗА ГРАФІКОМ.

– Довжина схилу до Володимирської гірки 150 метрів, 19 майданчиків, а між ними сходи. Зараз роботи проводяться на 8 майданчиках. Ми поставили арматуру, встановили каркас в який заливаємо бетон. А потім встановлюємо щаблі, які були тут раніше. Вони гранітні, ми їх перевезли на виробничу базу, повністю реставрували і скоро вони займуть своє місце на щаблях, що ведуть до Володимирського узвозу, – сказав він.

РЕКОНСТРУКЦІЯ КОЛОНИ МАГДЕБУРЗЬКОМУ ПРАВУ ЙДЕ ЗА ГРАФІКОМ.

Монумент є найдавнішим в Києві пам’ятником. Він виконаний у вигляді чотирьохпілонного постаменту, укріпленого аркбутанами. Арочні склепінні форми пам’ятника увінчані колоною тосканського ордена. Раніше тут протікало джерело, у якому, за давньою легендою, хрестилися сини князя Володимира. Православна церква вважала це джерело святинею, тому тут будувалися невеликі каплиці, влаштовувалися хресні ходи. На початку XIX століття на цьому місці було вирішено побудувати каплицю з каменю. Її проект розробив у 1802 році головний архітектор Києва Андрій Меленський, а кошти на будівництво збирали городяни. Будівельні роботи тривали з 1802 по 1808 роки. Так в Києві з’явилася каплиця, увінчана колоною із золотим куполом невеликого розміру. Біля її підніжжя було зроблено напис «Святому Володимиру, просвітителю Росії». За радянських часів каплицю знесли, залишивши тільки арочні проходи, а присвячені князю Володимиру написи стерли. Монумент отримав назву  – Колона Магдебурзькому праву на честь повернення у 1798 році Києву права на самоврядування, отримане містом ще в XV столітті.

– Схил обстежили геодезисти, – говорить Олег Регіда, –  він після складної зими трохи зійшов, були проведені наради та розроблено план дій. На сьогоднішній день вдалося прибрати воду, яка скупчилася там після зимових снігопадів, адже, по суті, ця місцевість – яр, ось сніг і танув собі потихеньку. Критичного там нічого немає, далі він не повзе. Зміцнюватися схил буде або за допомогою підпірної стінки, або будуть забиті палі, які дозволять зупинити зсуви , остаточне рішення готують проектувальники. А сучасні будівельні технології здатні вирішити і не такі ускладнення.
За словами Олега Регіди, після того як відкачали воду, встановили тимчасовий дренаж, проклали труби та облаштували колодязі, роботи пришвидшились.
– Ми повністю збережемо автентичність ступенів, – говорить головний інженер ПАТ «ХК «Київміськбуд» Олег Регіда.  – Були пропозиції спростити зовнішній вигляд ступенів, але ми вирішили, що цей пам’ятник архітектури заслуговує бути відновленим у його первозданному вигляді. Тому навіть поручні  замовлялися індивідуально. Не скажу, що все йде просто, але термін означений, і ми розуміємо, що відступати нікуди.
Відновленні сходи і Колона Магдебурзькому праву  стануть частиною цілого комплексу присвяченого 1025-річчю Хрещення Русі. Її реконструкцію «Київміськбуд» планує закінчити до дня офіційних урочистостей – 28 липня.

РЕКОНСТРУКЦІЯ КОЛОНИ МАГДЕБУРЗЬКОМУ ПРАВУ ЙДЕ ЗА ГРАФІКОМ.