ВІД СЬОГОДНІ НЕРУХОМЕ МАЙНО РЕЄСТРУВАТИМУТЬ ЗА СПРОЩЕНОЮ ПРОЦЕДУРОЮ

Із 12 лютого 2014 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року, якою затверджено новий Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Як ця новація вплине на процедуру оформлення документів, пояснив директор Департаменту правовстановлюючих документів Сергій Вивдюк. 

ВІД СЬОГОДНІ НЕРУХОМЕ МАЙНО РЕЄСТРУВАТИМУТЬ ЗА СПРОЩЕНОЮ ПРОЦЕДУРОЮ       – Холдингова компанія працює з реєстраційною службою Головного управління юстиції Києва з першого дня. Зміни в методиці оформлення прав власності були потрібні, і важливо, що лише за рік Міністерство юстиції зробило аналіз своєї роботи і внесло якісні зміни. На даний момент таких змін сім. Отже, що саме змінилось:

1. З’явилась альтернатива при поданні документів для проведення державної реєстрації прав – як шляхом безпосереднього звернення заявником, так і шляхом надсилання поштою чи кур’єрською службою замість існуючого досі безпосереднього звернення заявника.

2. Дозволяється проведення одночасної реєстрації права власності та речових прав, похідних від права власності, на підставі однієї заяви про державну реєстрацію прав, подати яку зможе як власник, так і правонабувач (досі подавались дві різні заяви).

3. Можна проводити державну реєстрацію прав із видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно на заміну втрачених, пошкоджених чи зіпсованих свідоцтва про право власності на нерухоме майно чи державного акта на право власності на землю, виданих компетентними органами до 01 січня 2013 року (на цей час вказана процедура значно ускладнена у зв’язку з відсутністю належного нормативного обґрунтування).

4. Спрощено порядок проведення державної реєстрації прав на новозбудований або реконструйований об’єкт нерухомого майна, будівництво якого здійснювалося із залученням коштів від фізичних та юридичних осіб ( розмежовано перелік документів, які має подавати особа, що залучала кошти (забудовник), та безпосередньо інвестор).

5. Забезпечено проведення державної реєстрації права власності на новозбудовані або реконструйовані об’єкти нерухомого майна, що збудовані в результаті діяльності кооперативів, на підставі поданої заявником довідки відповідного кооперативу про членство в ньому та про повне внесення пайового внеску.

6. Забезпечено проведення державної реєстрації права державної та комунальної власності на об’єкти нерухомого майна, що збудовані за «радянських» часів.

7. Надана можливість, у випадку відсутності відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, отримувати інформацію з реєстрів, що функціонували до 1 січня 2013 року (досі отримати таку інформацію було неможливо).

Але, враховуючи специфіку роботи Холдингової компанії «Київміськбуд», найважливішим я би назвав поділ пакета документів, який подається для оформлення права власності в реєстраційну службу.

Якщо раніше інвестор оформлював документи сам, то він був змушений брати у компанії-забудовника копії, а це: акт про оренду землі, дозвіл на будівництво, сертифікат відповідності на нововведений будинок, розпорядження про присвоєння поштової адреси, перелік інвесторів по цьому будинку. Далі до всього цього йому потрібно було додати свої документи: заяву на оформлення документів на квартиру, копії платіжок в реєстраційну службу, оригінал акту прийому-передачі квартири, копію акта майнових прав, оригінал довідки про стовідсоткову оплату свого об’єкта, копію договору інвестування, копію свого паспорта та ідентифікаційного коду, оригінал і копію технічного паспорта.

Тепер інвестору не потрібно зайвий раз приїжджати в компанію за пакетом документів від компанії-забудовника. Одразу після введення будинку в експлуатацію та отримання поштової адреси, «Київміськбуд» буде подавати всі документи в реєстраційну службу, а інвестор, який хоче оформлювати документи на право власності самостійно, вже буде звертатися безпосередньо до реєстраторів тільки зі своїми документами. Отже, це суттєво зменшить кількість паперової роботи, зменшить час, необхідний на вивчення та оформлення цих документів і, відповідно, значно пришвидшить процес оформлення майнових прав.