СЕРГІЙ ВИВДЮК: НОВИЙ ЗАКОН ПРО РЕЄСТРАЦІЮ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМІСТЬ ДУЖЕ ОБНАДІЙЛИВИЙ

В Україні спрощується реєстрація нерухомості та оформлення документів

26.11.2015 р., Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №2982 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». За відповідне рішення проголосували 252 депутата Ради. Директор департаменту підготовки правовстановлюючих документів ПАТ «ХК «Київміськбуд» Сергій Вивдюк про те, які сподівання покладають спеціалісти на дію нового закону.

СЕРГІЙ ВИВДЮК: НОВИЙ ЗАКОН ПРО РЕЄСТРАЦІЮ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМІСТЬ ДУЖЕ ОБНАДІЙЛИВИЙ

Якщо виділити з усього великого тексту закону лише те найважливіше, що в першу чергу цікавить пересічного громадянина, то отримаємо наступне:

–  Законопроект передбачає делегування органам місцевого самоврядування повноважень з надання послуг по реєстрації прав на нерухоме майно, а також збільшення доступності адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав шляхом залучення до реєстрації  банківських установ та державних нотаріусів. Очікуємо, що підвищення конкуренції в питанні реєстрації ліквідує корупційну складову та надасть  можливість кожному замовнику звертатися туди, де йому більш зручно.

–  Згідно з законопроектом за Міністерством юстиції та його територіальними органами залишаються повноваження з нормативно-методичного забезпечення державної реєстрації прав, контролю за проведенням такої реєстрації; розгляду скарг на рішення дії чи бездіяльність державних реєстраторів та  забезпечення підвищення кваліфікації державних реєстраторів. Що важливо –  вперше в системі державної реєстрації прав пропонується запровадити можливість оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку. Зокрема, особа, яка вважає, що її права порушено, зможе оскаржити відповідні дії чи рішення до територіального органу Міністерства юстиції. У разі незгоди з рішенням вказаного органу за результатом розгляду скарги, його можна буде оскаржити до Мін’юсту. Виключення складають рішення про державну реєстрацію прав, які можна буде оскаржити виключно до Міністерства юстиції або до суду.

     – Строк розгляду звернень зменшено з 14 до 5 робочих днів. Також пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення строків державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Змінені суми адміністративних зборів, та передбачено повернення цих зборів у разі відкликання заяви про державну реєстрацію, раніше ці кошти не поверталися.

– Передбачається встановити, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об’єктом, так і за суб’єктом. Документи, що видаються за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, заявник може отримувати як в електронному, так і в паперовому вигляді. При цьому документи, отриманні в електронній і паперовій формі, мають однакову юридичну силу.

Закон вступає в дію з 01.01.2016р. В цілому він дуже обнадійливий і нам залишається лише сподіватися, що закон запрацює без якихось перешкод з боку чиновників, як то відсутність у нотаріусів бланків свідоцтв про право власності та інше.

СЕРГІЙ ВИВДЮК: НОВИЙ ЗАКОН ПРО РЕЄСТРАЦІЮ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМІСТЬ ДУЖЕ ОБНАДІЙЛИВИЙ