СТЕПАН КУДАРЕНКО: СЬОГОДНІ ЖИТЛО – НАЙБІЛЬШ ЗАХИЩЕНА І ПРИЙНЯТНА ІНВЕСТИЦІЯ

 На сьогоднішній день житлова нерухомість залишається однією із найбільш захищених та прийнятних інвестицій. Поки ціни залишаються на докарантиному рівні, придбати житло можна найбільш вигідно, вважає Віце-президент «Київміськбуду» Степан Кударенко. 

СТЕПАН КУДАРЕНКО: СЬОГОДНІ ЖИТЛО - НАЙБІЛЬШ ЗАХИЩЕНА І ПРИЙНЯТНА ІНВЕСТИЦІЯ

 

За словами Степана Кударенка, введення обмежень для стримування епідемії негативно впливає на будь-який бізнес, і будівельна галузь не виняток.  

«Однак треба їх сприймати спокійно і відповідно адекватно реагувати. Робота будівельних/девелоперських компаній у таких умовах має призвести до пристосування до обмежень. Цифровізація спілкування з інвесторами, вдосконалення пропозицій, зміна структури діяльності, у першу чергу для працівників, – все це нова дійсність на ринку житла. Однак сьогодні говорити про справжню кризу, як на мене, занадто рано, про це може йти мова якщо карантин протриває ще більше за пів року», – вважає Степан Кударенко. 

Він також зазначив, що не зважаючи на карантинні заходи, темпи та процеси на будівельних майданчиках залишаються стабільними. 

«Зупинка на будівельних майданчиках це неприйнятно в найближчій перспективі з багатьох причин, в першу чергу це і втрата робітниками своїх зарплат, а як результат перенесення строків вводу в експлуатацію житлових комплексів. Ясно, що оптимізація витрат означатиме для ряду будівельних компаній можливий перегляд графіку робіт зі зведення комплексів. Що стосується «Київміськбуду» то на перспективу найближчого часу відсутні передумови для перегляду графіків передачі більшості об’єктів, що згідно пускової програми заплановані на 4 квартал цього року!

У такій ситуації хтось може подумати, що це дає можливість підвищити ціну на готову пропозицію. Не впевнений, що покупець на це погодиться: 60% опитаних (дані медіа) відклали час придбання. Попит знизився на інвестицію як в готову пропозицію житла так і в котлован, що стимулює накопичення досить пристойного запасу відкладеного попиту. Невідомість і відсутність ліків від Covid-19 породжують не впевненість у тих, хто постав перед вибором або купити квартиру, або мати грошову безпеку. 

Однак тим, у кого таки є вільні гроші, особливо в гривні, рекомендовано інвестувати в нерухомість! Як і тим, у кого є достатньо грошей у валюті, поки ціни зберігають стійкість! Валютні депозити не дають тих прибутків, як раніше. А житло – на мою думку, це більш захищена і прийнятна інвестиція в цей час. Про це варто пам’ятати», – наголосив Віце-президент «Київміськбуду».

За його словами, зараз НБУ та Уряд мають тримати курс без різких коливань. Якщо долар буде 30 і більше, то ціни на житло прогнозовано зростуть. У будь-якому випадку зниження цін на нафту і відтак на нафтовмісні продукти для будівництва матиме балансуючий ефект у ціні лише у перспективі. Але на ціну для наявних об’єктів це не вплине. 

«Тому без уваги держави до галузі деякі компанії, які  мають недостатньо обігових коштів, ризикують просто піти з ринку. Інші ж матимуть проблеми, які так чи інакше, можна буде побороти. У цих умовах зростає рівень соціальної відповідальності бізнесу. На ринку нерухомості відповідальність і надійність завжди були ключовим фактором, а в умовах карантину взагалі на вагу золота. Тож учасникам ринку, а в першу чергу інвестору потрібно це пам’ятати приймаючи інвестиційні рішення! Так, компанії виконують рішення МОЗ і Уряду щодо карантину і безпеки праці на будмайданчиках. Але разом з цим,  будівельникам треба різні, зокрема податкові, пільги на час карантину. Це стає ще важливішим, коли компанії ідуть на збільшення і розширення вигідних пропозицій для клієнтів з метою стабілізації ринку, а також – тим більше – якщо ітиме мова про наймання повернених із-за кордону робітників галузі.

Якщо ми хочемо зберегти стабільність економіки та ринку в умовах карантину та бюджетної діри держави, то у системі координат – держава-бізнес- наймані працівники – інвестор потрібні компроміси і взаємодопомога. Головне, закликаю, без паніки! Паніка – точно заразніша має більш руйнівний характер за віруси!», – підкреслив Степан Кударенко.