БУДІВЕЛЬНИКИ VS ПОДАТКІВЦІ. ЧИ ВДАСТЬСЯ ЗНАЙТИ СПІЛЬНУ МОВУ?

  Як не допустити без рішення суду визнання правочину фіктивним? Як унеможливити донарахування значних сум податкових платежів через позапланові перевірки? Ці та інші непрості питання обговорили учасники Круглого столу на тему: «Як захиститись від податкового тиску в будівництві», організованого Конфедерацією будівельників України.

Будівельники б’ють на сполох. Сьогоднішній, і без того нелегкий фінансовий стан будівельних організацій, погіршується через тиск фіскальних органів. Це призводить не тільки до зменшення обсягів будівельних робіт, але й до банкрутства багатьох організацій.

БУДІВЕЛЬНИКИ VS ПОДАТКІВЦІ. ЧИ ВДАСТЬСЯ ЗНАЙТИ СПІЛЬНУ МОВУ?

Провідні фахівці будівельної галузі України заявляють – почастішали випадки тиску з боку податкових органів на підприємства будівельної галузі без будь-яких законних на те підстав.  Якщо на житловому будинку роботи виконувала організація, що за невідомими критеріями потрапила до списку податківців як сумнівна, то податкова адміністрація самостійно визнає всі договори цього будівництва фіктивними і нараховує всім учасникам процесу штрафні санкції.
По-перше, визнати правочин фіктивним (нікчемним) може тільки суд, по-друге, посадові особи часто перевищують повноваження, мотивуючи своє рішення тим, що раз забудовник будує, то в нього є гроші і, відповідно, є що стягнути. Такі дії, вважають лідери будівельної галузі, не тільки руйнують систему інвестування  коштів у будівництво житла,  а й породжують «недобуди». А відтак, підривають довіру людей до забудовника і ставлять під загрозу виконання програм Президента України «Доступне житло».
У податківців своє бачення цієї проблеми. Вони вважають, якщо замовник залучає генерального підрядника, який своєю чергою організовує будівельні роботи з залученням широкого кола субпідрядних організацій та постачальних будматеріалів, то саме замовник має відповідати за сплату податків і фінансову звітність підрядних організацій. Тому часто-густо визнає замовника або генпідрядника винним у порушенні субпідрядними організаціями податкового законодавства, як то несплата у повному обсязі податків. Саме з них за актами перевірок знімаються податкові витрати та податковий кредит з ПДВ. Відповідно, замовнику (який несе відповідальність за кінцевий результат) донараховуються суми податкових платежів.

БУДІВЕЛЬНИКИ VS ПОДАТКІВЦІ. ЧИ ВДАСТЬСЯ ЗНАЙТИ СПІЛЬНУ МОВУ?

Таким чином, наголошують будівельники, де-факто податковими органами введено солідарну податкову відповідальність всіх учасників будівельного процесу, що суперечить нормам чинного законодавства та нормам цивільного права. Якщо за результатами податкових перевірок операції з продажу майнових прав на житловий будинок, що зводиться і за які розрахувалось підприємство, визнаються такими, що не здійснювались, то це суперечить ст. 656 Цивільного кодексу України. Адже виходить, що податок накладається на товар, якого ще немає. А суми, які витягають з бюджету будівництва, чималі. Таким чином податківці переносять  до прибутків  (відповідно до п. 135.5.12.  ст. 135 ПКУ) доходи, не враховані при обчисленні доходу періодів, що передують звітному, та виявлені у звітному податковому періоді, тому нараховують штрафи.
Палка дискусія між учасниками Круглого столу часто велась на підвищених тонах. Представники будівельної галузі намагалися довести митарям абсурдність такої ситуації. Ті, своєю чергою, готові були навести купу прикладів, коли без вчасного втручання у фінансові звіти компаній, відбувалось відверте шахрайство.

БУДІВЕЛЬНИКИ VS ПОДАТКІВЦІ. ЧИ ВДАСТЬСЯ ЗНАЙТИ СПІЛЬНУ МОВУ?

 Віце-президент «ХК «Київміськбуд» Олександр Мороз нагадав присутнім про те, що в державі діє презумпція невинуватості. І доки судом не доведений той чи інший злочин, називати людину злочинцем не можна. Цей принцип, вважає він, має стосуватися і випадків, коли  призначають  позачергові податкові перевірки.
«Питання фіктивності не варте суперечок, – сказав Олександр Мороз. – Тому що лише суд може постановити – фіктивний цей договір чи не фіктивний. Важливо розуміти, що яким би грамотним не був ревізор чи контролюючий орган, він теж має право на помилку. Він може визнати ситуацію, як сумнівну, а далі – рішення за судом. І обов’язково треба замовляти будівельну експертизу чи судово-бухгалтерську, адже навряд чи хтось із податківців може чітко визначити, скільки там перевозить ґрунту КАМАЗ чи бетонозмішувач бетону. Може така робота бути виконана вдень чи ні, може майстер покласти стільки цегли чи ні?»
  Олександр Мороз акцентував на тому, що фінансова звітність  кожної організації відображена у базах податкової служби. Обираючи субпідрядну організацію, генеральний підрядник перевіряє, чи є вони платниками податків, наскільки вони є надійною компанією. Адже у кожній поважній компанії є спеціалісти, які уповноважені відповідати за безпеку, юридичний  чи фінансовий напрямок. «Контроль на всіх етапах – це добре. Але давайте не забувати, що коли ми залучаємо будь-які сторонні організації, аудиторські фірми, консалтингові компанії та інші, все це відображається на ціні метра квадратного, і, відповідно, йде у накручення собівартості».
Для учасників дискусії не новина, що всі витрати і штрафи забудовники змушені закладати у вартість квадратного метра. Як і банківські ставки за кредитами. Якщо ж замовник будівництва зміг отримати відносно дешевий інвестиційний ресурс, то податкова все одно зобов’язує закладати в собівартість житла звичайний відсоток по кредиту, що призводить до непомірної вартості будівництва. А чим дорожчий «квадрат», тим менше шансів його швидко реалізувати. Відтак, рентабельність на ринку нерухомості, за словами експертів, не перевищує 15-20%. І це – у кращому випадку.
Наявність взаємних претензій говорить про те, що, так чи інакше, ця незручна для обох сторін тема потребує і детального вивчення, і всебічного обговорення. Тому треба збирати громадські думки, створювати Конфедерації, для того, щоб сторони могли  напрацьовувати спільну точку зору, вважає Олександр Мороз. «Важко працювати, коли тебе не чують. Можливо, треба видати якісь додаткові нормативні документи – роз’яснення, методички, які б були розроблені спеціалістами податкової зі спеціалістами будівельного комплексу, долучити до розробки і депутатський корпус, і всіх, хто має до цього відношення».
Голова Конфедерації будівельників України, Лев Парцхаладзе, виступив і ініціативою створити робочу групу для напрацювання законодавчих ініціатив. А для початку, висловлювати свої думки на сайті КБУ, який він запропонував зробити майданчиком для відкритої дискусії, де будуть розміщені матеріали Конфедерації, пропозиції профільного комітету Верховної Ради і Міністерства доходів і зборів.