ТЕТЯНА МАРКОВА: ІНВЕСТИЦІЇ В ЖИТЛО НА ПОРЯДОК ВИГІДНІШІ БАНКІВСЬКИХ ДЕПОЗИТІВ

Інвестиції в деякі класи житлової нерухомості є на порядок вигіднішими, ніж депозитні ставки від банків. Про це сказала директор Департаменту продажу і маркетингу ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Тетяна Маркова.

Хто купує зараз в економі? Хто купував 2 роки тому в економі?

ТЕТЯНА МАРКОВА: ІНВЕСТИЦІЇ В ЖИТЛО НА ПОРЯДОК ВИГІДНІШІ БАНКІВСЬКИХ ДЕПОЗИТІВЯк таких змін за останні роки не спостерігається. Це і сім’ї, для яких це купівля першої власної нерухомості, і люди, які купують нерухомість для дітей або навпаки, ну і звичайно ж ті, хто інвестує для примноження заощаджень за рахунок отримання пасивного доходу від ренти. Також, до цієї категорії належать і ті, хто хоче поліпшити свої житлові умови або розширити площу.

Хто купує в бізнесі зараз і два роки тому?

Ядро аудиторії – це все же інвестори, у яких це купівля не перша, вони мають паралельні джерела доходу: як активні, так і ті, де їх залученість зведена до мінімуму, а інвестицією в нерухомість вони лише диверсифікують ці самі потоки доходів. Можна так само звернути увагу і на той факт, що цю категорію поповнили представники сфери IT, які мають більш високий дохід порівняно із фахівцями, задіяними в інших галузях, відповідно і мають більш високу купівельну спроможність.

Частка розстрочки/кредитів за класами?

Тут, скоріше, варто робити поділ не за класами житла, а відповідно  до цілей щодо купівлі. Інвестують з метою подальшого отримання пасивного доходу від ренти і ті, хто купує з метою отримання спекулятивного заробітку, звичною є покупка за 100% оплатою з метою отримання максимальної вигоди. Це ж можна сказати і про тих, хто купує нерухомість для особистого користування, а покупці передували довгі роки накопичень – ця група також  вважає за краще внести максимальну суму першого внеску для отримання максимального обсягу знижки. Що стосується бізнес і преміум класу житла, то ця аудиторія складається з тих, хто напевно вміє рахувати гроші і деякі з них вдаються до поетапної платні, але не з причин відсутності повної суми, а лише тому, що диверсифікують свої фінансові потоки і уникають великих витрат в рамках одноразової операції, віддаючи перевагу виплат рівними частинами за короткий період часу.

Як змінилася частка інвестиційних угод?

До числа тих, для кого заробіток на інвестиціях в нерухомість є основним джерелом доходу, за останні роки долучилася вагома група тих, хто відкриттям депозитів в банках, зробили вибір на користь інвестицій в нерухомість через низку прецедентів, коли деякі банки закрились і люди втратили заощадження. Також варто відзначити і факт того, що ліквідність інвестицій в деякі класи житла на порядок вигідніше, ніж пропоновані депозитні ставки від банків.

Частка замовлень на подальше управління нерухомістю?

Даний напрямок у нас в країні лише набирає популярності, але все більшу кількість людей, які знаходять в інвестиціях в нерухомість оптимальне рішення для збереження і примноження заощаджень, цікавиться отриманням повного циклу управління від обслуговуючих компаній.  Частка таких інвесторів за останні роки збільшилася приблизно на 20% .

Як вплинуло посилення фінмоніторингу на роботу відділу продажів? Які зміни можуть вплинути?

Посилення стало перевіркою на якість клієнтського досвіду, тому що потенційний інвестор напевно віддасть перевагу тому, від кого піде пошук і пропозиція найбільш відповідних його запиту варіантів, серед яких – і мінімізація «головного болю» з проведенням оплат.

Яким буде покупець через кілька років. Прогнози.

Через боротьбу за покупця, що посилюється в умовах постійно зростаючої конкуренції, напевно зрозуміло одне – він стане більш вимогливим. Через профіцит пропозиції він буде обирати серед безлічі варіантів той, який найбільш ємко буде відповідати його критеріям і вимогам. Тим самим, ринок споживача буде підвищувати «райдер», а відповідно, забудовники будуть змушені підвищувати якість своєї пропозиції, щоб уникнути істотного відтоку інвесторів.