ТЕТЯНА МАРКОВА: ІПОТЕКА ПІД 7% ЗАПРАЦЮЄ, ЯКЩО БУДУТЬ ДОТРИМАНІ ІНТЕРЕСИ ЗАБУДОВНИКА, БАНКУ І ПОКУПЦЯ

У «Київміськбуді» закликали банки-учасники програми «Іпотека під 7%» швидше надавати рішення щодо іпотеки. Директор Департаменту продажу і маркетингу Тетяна Маркова під час панельної дискусії на Другому іпотечному форумі зауважила, що інколи розгляд пакету документів банками триває до двох місяців. І якщо Київміськбуд може дозволити собі «заморозити» квартиру на такий термін, то для невеликих забудовників настільки великий проміжок часу неприйнятний.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ІПОТЕКА ПІД 7% ЗАПРАЦЮЄ, ЯКЩО БУДУТЬ ДОТРИМАНІ ІНТЕРЕСИ ЗАБУДОВНИКА, БАНКУ І ПОКУПЦЯ

«Із чим ми стикнулись, як департамент продажу. Після анонсування старту програми, під час консультацій практично кожна третя людина говорила, я хочу іпотеку під 7%. Ми погоджувались, чекали, але людина зникала. Питання, чому? А тому що ті труднощі, з якими вона зіштовхнулася при укладанні договору з банком, термін розгляду рішення від опікунської ради, вимоги до пакету документів, які людина повинна була надати, тривали настільки довго, що за весь цей час, лише один покупець повернувся, щоб оформити іпотеку. До нас звернувся один з банків і ми сподіваємося до кінця місця підписати договір. Але від моменту отримання нами заявки на цю угоду пройшло півтора місяці», – розповіла Тетяна Маркова.

Вона зауважила, що чим довший термін винесення рішення, тим менше мотивація та інтерес до програми, і нагадала, що на противагу іпотеці, всі забудовники пропонують безвідсоткові розтермінування, чим найчастіше і намагають скористатися покупці.

«Договір, який покупець підписує із забудовником, набагато лояльніший, ніж той, який пропонують укласти банки. До того ж, якщо виникне ситуація, що у Фонду не стане коштів для компенсації відсотків, громадянин залишається сам на сам із тими умовами кредиту, які підписані з банком, і буде змушений шукатиме можливості для виплати повних відсотків. Забудовники у цьому плані більш гнучкі і до кожної угоди, у разі форс-мажору, підходять індивідуально, принаймні, така практика у нас, у «Київміськбуді», – розповіла Тетяна Маркова.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ІПОТЕКА ПІД 7% ЗАПРАЦЮЄ, ЯКЩО БУДУТЬ ДОТРИМАНІ ІНТЕРЕСИ ЗАБУДОВНИКА, БАНКУ І ПОКУПЦЯДля того, щоб процес іпотечного кредитування зростав, потрібно не тільки повернути довіру до первинного ринку, але і позбавити забудовників деяких фінансових обтяжень, вважає директор Департаменту продажів і маркетингу «Київміськбуд».

«Що потрібно нам, як забудовнику. Звичайно, забрати ПДВ на першу поставку, тому що коли забудовник отримує гроші від інвестора за придбану квартиру, він зобов’язаний заплатити з них ПДВ. При цьому, сама квартира може бути ще навіть не побудована, але вже обкладається податком. Виходить, що гроші, які повинні йти на закупівлю будматеріалів для зведення цього житла, йдуть на податки.

Також важливо переглянути такі фактори, як гарантійний платіж, страхування цивільно-правової відповідальності на проведення робіт і їх закінчення, все це дозволить спростити участь і зміцнить довіру до програми. «Іпотека під 7%» річних запрацює, якщо будуть дотримані інтереси забудовника, банку і покупця, – зауважила Тетяна Маркова і нагадала, що всі ще пам’ятають майдан «Долар по 8» і з чим тоді стикнулись і позичальники, і забудовники.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ІПОТЕКА ПІД 7% ЗАПРАЦЮЄ, ЯКЩО БУДУТЬ ДОТРИМАНІ ІНТЕРЕСИ ЗАБУДОВНИКА, БАНКУ І ПОКУПЦЯ

Третій важливий момент, на якому наголосили в «Київміськбуді», забудовники зацікавлені продавати квартири на етапі будівництва, а не лише на етапі вже введення будинків в експлуатацію. Таким чином і у громадян буде значно більший вибір, ніж той, який пропонує сьогодні програма, адже нове житло завжди краще, ніж вторинне.

Наприкінці свого виступу Тетяна Маркова також підкреслила, що з не меншою цікавістю забудовники чекають на програму фінансового лізингу під 5% річних, до якої теж готові активно долучатися та подякувала заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  Олені Шуляк за розробку і зусилля щодо впровадження доступної іпотеки.

«Київміськбуд» працює на ринку з 1955 року і бере участь у всіх програмах, які тільки впроваджував уряд і столична влада. Була програма «Здешевлення вартості кредитування», було «Доступне житло», але гроші скінчилися – програми закрилася. А хочеться вірити, що нова програма буде довготривалою і лише тоді, коли люди на практиці зрозуміють, що вона дійсно працює, лише тоді будуть вірити і вкладати кошти», – наголосила Тетяна Маркова.