ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОЧИНАТИ ІНВЕСТУВАТИ В КВАРТИРУ МОЖНА МАЮЧИ ТІЛЬКИ 30%

       Попит на нерухомість залишається як і раніше високим, а частина покупців купує квартири з метою заробити на них. «Деловая столица» опитала девелоперів і підготувала матеріал про те, як купити квартиру, щоб не втратити гроші і які нюанси потрібно враховувати інвесторам, вибираючи компанію-забудовника. Серед експертів – директор Департаменту з продажу та маркетингу ХК «Київміськбуд» Тетяна Маркова.

       – Збільшення вартості квартир або «природне» подорожчання в  будинку, що зводиться, по мірі завершення будівництва – це один з факторів, які впливають на подорожчання квартири. Що допоможе інвестору заробити?

       – На початковому етапі інвестування найбільший вибір планувань квартир, найнижча ціна на «квадрат», найлояльніша знижка при повній оплаті. Тобто, ви купуєте квартиру практично за мінімальною, в своєму сегменті, ціною. Зростає вартість будматеріалів – збільшується ціна на квадратний метр, зростає вартість енергоносіїв – це теж позначається на ціні, підвищили мінімальну зарплату – знову надбавка до вартості. А вибір все менше і менше. На виході квартира в середньому дорожчає на 25%, а потрапивши в категорію вже «вторинки» – до 40%. Якщо говорити прямо, то купивши квартиру на етапі «котловану» і, продавши її через рік після здачі, інвестор може отримати солідний прибуток. Ми, як забудовник, всі розрахунки ведемо в гривні, а покупки на «вторинці», як правило, відбуваються у валюті, вартість якої незмінно зростає.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОЧИНАТИ ІНВЕСТУВАТИ В КВАРТИРУ МОЖНА МАЮЧИ ТІЛЬКИ 30%

       Що стосується інших факторів, які допоможуть інвестору заробити, то це, перш за все, правильний вибір місця розташування і ліквідності майбутнього об’єкта! Далі – правильний вибір концепції житлового комплексу, яку реалізує забудовник, і правильний вибір самого забудовника. На кінцевій вартості побудованого житла також позначиться рівень розвитку транспортної та соціально-побутової інфраструктури району, в тому числі і створена самим забудовником середовище проживання для жителів комплексу. Збільшити вартість і ліквідність побудованої квартири інвестор може і в тому випадку, якщо, наприклад, зробить там оптимальний (затребуваний ринком) ремонт. Важливо також правильно вибрати самого забудовника – він повинен бути надійним, інакше можна нічого не заробити, або, ще гірше, – все втратити!

ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОЧИНАТИ ІНВЕСТУВАТИ В КВАРТИРУ МОЖНА МАЮЧИ ТІЛЬКИ 30%

        – З якої мінімальної суми можна починати інвестування в новобудову?

        – Мінімальний бюджет для покупки квартири від «Київміськбуд» близько 540 тисяч грн. Якщо покупець інвестує всю суму, скажімо, в ЖК «Медовий» (Солом’янський район) ще на старті, то відразу ж, отримавши знижку від забудовника в 10%, він (покупець) вже заощадив, а значить – заробив. На сьогоднішній день, рік по тому, ця квартира вже коштує 624 тисячі, далі – ціна буде ще вище і т.д. Почати інвестувати в квартиру, в даному випадку, можна маючи на руках лише 30% від її ціни, а решту суми виплачувати в розстрочку. Заробіток, в кінцевому підсумку, буде меншим, тому що вартість залишку не фіксується, і ціна на «квадрат» неминуче зросте, але все одно – буде.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОЧИНАТИ ІНВЕСТУВАТИ В КВАРТИРУ МОЖНА МАЮЧИ ТІЛЬКИ 30%

       – Більшість новобудов віддають перший і цокольний поверхи під комерційні об’єкти. Які об’єкти комерційної нерухомості найвигідніше купувати? Що потрібно враховувати, збираючись купити об’єкт під магазин/кафе, офіс?

       – Ви купуєте просто приміщення певного метражу. Важливіше прорахувати, чого саме не вистачає жителям цього будинку/мікрорайону – аптеки, магазину, перукарні або дитсадка? І з урахуванням цих знань, планувати майбутній бізнес. Якщо говорити про відкриття кафе чи магазину, добре б враховувати, де буде вхід, і наскільки він буде зручний і доступний для жителів. Якщо покупець має намір облаштувати дитсадок, необхідно розуміти, де буде майданчик для прогулянок дітей, наскільки він буде безпечним і корисним, як далеко стоятимуть і паркуватимуться машини. Враховувати інсоляцію приміщення, де перебуватимуть діти, багато іншого. Ну а якщо говорити про ресторан, то пам’ятати, що після 22:00 шум від закладу не повинен порушувати тишу вечірнього відпочинку. Але це вже комерційні тонкощі підприємців. Також необхідно звертати увагу на цільове призначення, нежитлового приміщення, що купується, це  однозначно заощадить покупцеві час і гроші.

Більше думок читайте в матеріалі: ИНВЕСТИЦИИ В ПЕРВИЧКУ. КАК ВЛОЖИТЬСЯ БЕЗ НЕНУЖНОГО РИСКА