ТЕТЯНА МАРКОВА ПРО ДОСТУПНУ ІПОТЕКУ ПІД 7%

“Доступна іпотека 7%” працює майже два місяці. Але вже зараз девелопери відзначили ряд проблем. А деякі великі компанії-лідери поки навіть не інтегрувалися в цю програму. І уряд 13 квітня анонсував запуск другого етапу іпотечного кредитування, виділивши 20 млрд грн. Що заважає “Доступній іпотеці” нарощувати обсяги, чи вплине програма на ціну житла, – дізнавалася КиевVласть.

Тетяна Маркова – директор Департаменту продажу та маркетингу ПАТ “ХК “Київміськбуд”.

ТЕТЯНА МАРКОВА ПРО ДОСТУПНУ ІПОТЕКУ ПІД 7%

За програмами іпотечного кредитування “Київміськбуд” співпрацює з двома банками-партнерами. Це “Кристалбанк” і “Укргазбанк”. “Кристалбанк” до переліку банків, які визначені для участі в цій програмі, не входить. “Укргазбанк” ще не звертався до “Київміськбуду” щодо укладення додаткової угоди до Генерального договору співпраці, що дозволить проводити фінансові операції за новою програмою. Тому, на сьогоднішній день “Київміськбуд” не бере участі в іпотечній програмі “Доступне житло під 7%”.

Але до нас звернувся один із акредитованих банків щодо оформлення іпотеки під 7% на квартиру в одному з наших комплексів. Попередньо ми дали згоду і, якщо кредитна історія позичальника пройде банківську перевірку і отримає згоду, в кінці місяця ми очікуємо підписання першого договору. І ось потім зможемо точно розповісти, чи легко отримати іпотеку під 7% і з якими труднощами стикаються учасники програми.

Перевага цієї програми лише одна – 4-5 тисяч сімей зможуть оформити іпотеку і, можливо, навіть виплатити її. Але, вже зараз більшість тих, хто звертався в банки, розповідають, що отримати бажану позику практично неможливо. Банки пропонують умови з більш високим першим внеском, є приховані комісії. Найбільша проблема, яку я бачу, це сама схема оплати – покупець вносить щомісячний платіж за ставкою банку, а потім чекає, коли йому повернуть різницю до 7%. Це досить сміливо для покупців в умовах дефіциту держбюджету, хоча програма “Доступне житло по 7%” і має державні гарантії. До речі, наш партнер, який не увійшов до переліку банків-учасників програми – “Кристалбанк” – вже давно працює за програмами, в яких короткостроковий кредит можна оформити і під 5%, і під 7,7% і навіть під 0,01% річних.

Стосовно того, чи не призведе іпотека до здорожчання житла, то для зростання цін на нерухомість досить і інших чинників, крім цієї програми. Наприклад, за останні час метал подорожчав на 45%, кабелі на 100%, двері вхідні на 30%, всі комплектуючі, які містять у складі метал – на 20%. Говорити про можливий вплив іпотеки на ціни на житло поки рано, інтерес до програми є, але кількість оформлених договорів ще занадто мало, щоб це відбилося на ринку.

Думки інших учасників опитування читайте в матеріалі: Не для всех: что мешает популярности “Доступной ипотеки 7%” в Киеве