ТЕТЯНА МАРКОВА ПРО ПРОДАЖІ В УМОВАХ ЛОКДАУНУ

Директор Департаменту продажу та маркетингу Тетяна Маркова в коментарі КіевVласть розповіла, як змінилися продажі в період нового локдауну, чого чекати столичному ринку нерухомості і як карантин може вплинути на ціну квадратних метрів в новобудові.

ТЕТЯНА МАРКОВА ПРО ПРОДАЖІ В УМОВАХ ЛОКДАУНУ

Умови локдаунів, звичайно, відрізняються, вже хоча б тим, що нехай з обмеженнями, але транспорт працює, підприємства працюють. Фактично, локдаун торкнувся рітейлу, ресторанів-кафе (хоча вони потроху пристосовуються торгувати навинос, але, зрозуміло ж, що доходи не ті), сфери культурних розваг, організації великих заходів.

Наші відділи продажів працювали в минулий локдаун, ми подбали про все – маски, захисні екрани, рукавички для менеджерів, збільшили відстані між людьми під час консультації, санітайзери скрізь і по сьогоднішній день, проводилося вологе прибирання кілька разів на добу. Затишшя в продажах минулого разу тривали близько тижня, далі люди видихнули, а оскільки навесні була заборона навіть на прогулянки в парках, засіли в інтернет і, в тому числі, почали активно цікавитися нерухомістю. Хтось відчув, що коли вся сім’я цілодобово у квартирі, то потрібно більше місця або кімнат, інші шукали нерухомість, щоб зберегти заощадження, у третіх з’явилося більше вільного часу, щоб нарешті вивчити пропозиції, зробити вибір і ухвалити рішення.

Плюс, ми запустили мобільний додаток LiveIn, консультували онлайн; так, перебудовувалися на ходу, але вистояли і вже до початку осені вийшли на докризовий період з продажів. Що нас чекає нині – покаже час, здаватися ми не маємо наміру.

ТЕТЯНА МАРКОВА ПРО ПРОДАЖІ В УМОВАХ ЛОКДАУНУ

Динаміка лідів не тільки збереглася, а й помітно збільшилася, можна навіть сказати, що за цільовими дзвінками і лідами березень навіть здивував своєю активністю.

Зберігається динаміка угод, у нас є знижки, можливість покупки в розстрочку і кредит. Відмови і переноси трапляються, звичайно, ситуації у людей бувають різні, але такі випадки не перевищують їх звичайної кількості.

Що стосується прогнозів – пережили перший локдаун, сподіваюся, переживемо і цей, тим більше, що перебудовуватися працювати в умовах оголошеного першого карантину доводилося просто на ходу, то тепер ми вже досвідчені, знаємо, що і як. Консультуємо онлайн, за телефонами, у мессенджерах, у відділах продажів будуть дотримані всі необхідні умови для безпечних консультацій. Але, зрозуміло, що якщо буде череда локдаунів, то покупців в наших відділах продажів стане менше. Люди втрачають роботу, стабільний і прогнозований дохід, в таких випадках покупка нерухомості не стає невідкладної і йде в відкладений попит.

ТЕТЯНА МАРКОВА ПРО ПРОДАЖІ В УМОВАХ ЛОКДАУНУ

На ринку і так достатньо причин, що впливають на ціну нерухомості, не варто сподіватися, що ціни будуть знижуватися, швидше вартість квадратного метра може вирости, особливо, якщо через локдауни постачальники почнуть піднімати ціни на свою продукцію.

Найважливіше на сьогодні – зберегти життя людей. На жаль, для цього потрібно піти в локдаун, досвід роботи в таких умовах у нас вже є, ми “озброєні” масками, касками, антисептиками і готові далі робити все можливе, щоб будівництва працювали, квартири продавалися, люди знаходили житло і будували плани на майбутнє.

Більше думок провідних учасників ринку первинної нерухомості можна прочитати в огляді: Жилье в карантине: как повлияет на столичный рынок недвижимости затяжной локдаун.