ТЕТЯНА МАРКОВА: ЧОМУ ІНВЕСТОРУ ВИГІДНО ПІДПИСУВАТИ НОТАРІАЛЬНІ ДОГОВОРИ

Директор Департаменту маркетингу та по роботі з інвесторами прокоментувала новації в оформленні договорів купівлі-продажу нерухомості

З 1 липня 2016 при купівлі-продажу нерухомого житлового майна між сторонами укладається попередній договір з подальшим укладенням Основного договору купівлі-продажу квартири, який посвідчується нотаріально. На сьогоднішній день найбільш поширеною формою угоди на придбання інвестором нерухомості на етапі будівництва будинку є договір купівлі-продажу майнових прав, який підписується в простій письмовій формі. Простота форми вважається її головною перевагою, але в той же час, є і його недоліком, вважає директор Департаменту маркетингу та по роботі з інвесторами ПАТ «ХК «Київміськбуд»Тетяна Маркова. Нотаріальне посвідчення правочину є надійним способом його захисту. Причому це не формальна підстраховка, а й реальний спосіб захистити себе від «нещасного випадку», каже вона.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ЧОМУ ІНВЕСТОРУ ВИГІДНО ПІДПИСУВАТИ НОТАРІАЛЬНІ ДОГОВОРИ

 

– Хочу виділити ряд переваг нотаріальної форми договору придбання житла і пояснити, чому інвестору вигідно підписувати договір саме так.

 1. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус встановлює особу людини, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії по її  документам і визначає їх відповідність. Якщо угода відбувається через представника, то нотаріусом перевіряються його відповідні повноваження (адже часто бувають ситуації, коли доручення на представлення інтересів не містять повноваження на відчуження того чи іншого майна або довіреність зовсім скасована).

2. Нотаріус роз’яснює сторонам права і обов’язки, і які наслідки можуть виникнути при вченні тих чи інших дій.

 3. Нотаріус перевіряє пакет документів, здійснює правову експертизу пред’явлених документів, які необхідні для здійснення угоди, вимагає згоду осіб, інтереси яких зачіпаються угодою, перевіряє наявність арештів, заборон відчуження, а також інших обмежень, накладених судом або в силу законодавчих актів на майно, або щодо окремих громадян. Таким чином, у інвестора є гарантія, що до моменту підписання нотаріального договору купівлі-продажу, нотаріус перевірив належність відчужуваної нерухомості, відсутність заборон на її відчуження і після підписання такого договору виключно за покупцем здійснюється реєстрація права власності на конкретне нерухоме майно.

 4. У зв’язку з масштабними змінами законодавства в порядку реєстрації права власності на нерухомість та скасування видачі свідоцтва про право власності, у покупця «на руках» завжди залишається правовстановлюючий документ.

  5. У разі втрати нотаріально посвідченого документа у нотаріуса можна отримати його дублікат, так як в архіві зберігається справжній екземпляр, який буде мати силу оригіналу.

  6. Підписання попереднього нотаріального договору купівлі-продажу і надалі Основного прискорює і спрощує процедуру реєстрації права власності за покупцем, в порівнянні з договором купівлі-продажу майнових прав в простій формі.

 Засвідчуючи угоду, нотаріус гарантує її законність, підкреслює Тетяна Маркова.