ТЕТЯНА МАРКОВА: ПІСЛЯ КАРАНТИНУ ПОПИТ ПОВЕРНЕТЬСЯ ДО КОЛИШНІХ ПОКАЗНИКІВ

Ціни на квартири в столичних новобудовах, незважаючи на карантин і падіння продажів в 3-5 разів по ринку, не знизилися. Девелопери прогнозують тільки зростання. Якою буде вартість квадратного метра в новій квартирі, які наслідки карантину стануть визначальними для пропозиції на ринку і умов покупки, – KV дізнавалася у провідних компаній столиці, які продовжують будівництво.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ПІСЛЯ КАРАНТИНУ ПОПИТ ПОВЕРНЕТЬСЯ ДО КОЛИШНІХ ПОКАЗНИКІВ

Тетяна Маркова, директор Департаменту продажів і маркетингу ПрАТ “ХК “Київміськбуд”

Уже в березні вартість квартир на первинному ринку житла Києва почала підніматися. Велика частина забудовників збільшила ціни на 7-8%, решта підтягнеться за більшістю.

Цінові зміни на первинному ринку столиці пов’язані, перш за все, з невпевненістю забудовників у стабільності курсу національної валюти і з прогнозованою високою імовірністю зростання вартості будівельних матеріалів.

На час карантину багато забудовників призупинили продаж, а у тих, хто продовжує продавати, кількість продажів скоротилося. Проте, і забудовники, і власники нерухомості налаштовані оптимістично, оскільки попит залишився нереалізованим, і, як тільки карантин закінчиться і ситуація стабілізується, обсяги продажів повернуться до своїх колишніх показників. Більш того, через відкладений на тривалий час попит, кількість угод уже до початку літа може зрости в рази.

Оптимістичним сценаріям для ринку нерухомості сприяє також зниження інвестиційної привабливості депозитів і облігацій внутрішньої державної позики, що перенаправляє кошти інвесторів в більш привабливі сфери – переважно в первинний ринок житла (або купівлю іноземної валюти). Адже, незважаючи на існуючі ризики покупки житла на “первинці”, прибутковість за період інвестування в будівництво квартири, починаючи з котловану і до моменту здачі об’єкта в експлуатацію, становить сьогодні в середньому близько 25%.

При цьому, зараз такий час, коли на перше місце виходять надійність забудовника і гарантії з його боку щодо взятих на себе зобов’язань – добудови об’єкта інвестування, в чому “Київміськбуду” немає рівних!

Робити будь-які однозначні прогнози сьогодні дуже складно, особливо в ситуації, коли ніхто не знає, як будуть розвиватися події, пов’язані з коронавірусом, далі. Проте, багато експертів кажуть, що поки вірус не дуже значно впливає на ринок нерухомості в країні, а інфляційні очікування і неминуча девальвація гривні дають всі підстави вважати, що дуже скоро ринок стане активним, оскільки долар, що подорожчав, як ніщо інше, буде стимулювати українців купувати квартири. Адже ні для кого давно вже не секрет, що наше населення тримає свої заощадження в іноземній валюті.

Більше думок читайте в матеріалі: Цены на первичку в карантин: обвала не случилось